Meksikonlahden öljyturman korvauksista osittainen sopu

Yhdysvalloissa parin vuoden takaisen Meksikonlahden öljyturman oikeusriidassa on päästy osittaiseen sovitteluratkaisuun korvauksista. Öljy-yhtiö BP on löytänyt yhteisymmärryksen vahingonkorvauksista sen oikeuteen haastaneiden yksityisten kantajien kanssa.

BP kertoo maksavansa kantajille yhteensä 7,8 miljardia dollaria eli vajaat 6 miljardia euroa. Yhtiön mukaan sovitteluratkaisu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se myöntäisi vastuunsa onnettomuudessa.

Ratkaisu menee vielä oikeuden hyväksyttäväksi.

Nyt sovitut korvaukset koskevat siis kalastajia ja yksityisiä yhtiöitä, jotka kärsivät vahinkoja öljytuhosta. Sen sijaan Yhdysvaltojen hallinnon vaateet ovat yhä voimassa.

Vuonna 2010 tapahtuneessa öljylautan räjähdyksessä kuoli 11 ihmistä ja Meksikonlahteen vuoti lähes 5 miljoonaa tynnyriä öljyä. Öljyvuodon tyrehdyttäminen kesti kaikkiaan 87 päivää.

BP on tähän mennessä maksanut yli 6 miljardia dollaria korvauksia niille yli 220 000 asianomistajalle, jotka halusivat sopia asian ilman oikeudenkäyntiä. Vuodon tyrehdyttäminen ja siivoaminen ovat maksaneet yhtiölle yli 13 miljardia dollaria.