Meksikonlahden öljyvuotoa yritetään tukkia säiliöllä

Meksikonlahden massiivisen öljyvuodon hillitsemiseen tarkoitettua jättimäistä kupua asennetaan parhaillaan paikoilleen. Työt vuotoalueen päälle laskettavan, maitotölkkiä muistuttavan laitteen merenpohjaan laskemiseksi alkoivat varhain aamulla.

Puolentoista kilometrin syvyyteen laskettavan laitteen oli määrä olla pohjassa myöhemmin illalla ja toimintavalmiina noin kahden päivän kuluttua, jos kaikki menee hyvin. Menetelmää ei ole koskaan kokeilu näissä syvyyksissä.

Suunnitelmien mukaan laitteen kärjessä olevasta putkesta voidaan imeä merenpohjasta vuotava öljy pinnalla olevaan tankkeriin. Vaarana ovat kuitenkin esimerkiksi metaanikaasu ja putken mahdollinen tukkeutuminen.

Öljylautan liikkeistä esitetään edelleen hyvin erilaisia arviota. Joidenkin ennusteiden mukaan öljy saattaa lähteä liikkeelle Meksikonlahden merivirtojen mukana, levitä ympäri Floridan rannikkoa ja sen jälkeen ylemmäs Yhdysvaltain itärannikolle Golfvirran mukana. Tämä voisi pilata valtavan määrän Yhdysvaltain ranta-alueita vuosiksi.

Öljyä on rantautunut jo Louisianan rannikon Chandeleur-riuttasaarille. Ne ovat luonnonsuojelualueita, joilla pesii runsaasti harvinaisia ja uhanalaisia lintulajeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.