Merkel näkee Saksan kahden suuren puolueen hallitusyhteistyön edessä suuria esteitä

Kristillisdemokraatit ja demarit hierovat sopua kasaan koko päivän.

Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi, että niin sanotun suuren koalition hallitusyhteistyön edessä on vielä suuria esteitä, jotka on raivattava pois tieltä.

Merkelin johtamat kristillisdemokraatit tunnustelevat parhaillaan hallitusneuvottelujen aloittamista sosiaalidemokraattien kanssa. Hän kommentoi tunnustelujen edistymistä saapuessaan tämänpäiväisiin keskusteluihin.

Merkelin mukaan kristillisdemokraatit ovat valmiita tarvittaviin kompromisseihin.

– Mutta olemme myös tietoisia, että meidän on toteutettava oikeaa politiikkaa maamme eteen ja siksi tänään on rankka päivä, Merkel sanoi.

Sosiaalidemokraattien johtaja Martin Schulz viittasi myös suuriin esteisiin, mutta antoi muuten hieman Merkeliä myönteisemmän kuvan tunnusteluista. Schulzin mukaan esimerkiksi Eurooppa-politiikan perusteista on jo laaja yhteisymmärrys osapuolten välillä.

Schulz sanoi olevansa toiveikas, että tunnustelut saataisiin päätökseen tänään. Keskustelujen odotetaan kuitenkin venyvän pitkälle iltaan tai yöhön.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syksyn vaaleista asti, sillä toimivaa kokoonpanoa ei ole onnistuttu vielä muodostamaan.