Merkel nostamassa kärkkäimmän kriitikkonsa terveysministeriksi

Jens Spahn vaatii käännöstä oikealle.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on päättänyt antaa paikan uudessa hallituksessa kärkkäimmälle haastajalleen, kertovat saksalaismediat. Bild ja Süddeutsche Zeitung kertovat, että 37-vuotias Jens Spahn on nousemassa terveysministeriksi.

Nimityksellä Merkel pyrkii rauhoittamaan kristillisdemokraattien oikeistosiiven tyytymättömyyttä hallitusyhteistyöhön sosiaalidemokraattien kanssa. Spahn on arvostellut muun muassa Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa ja vaatinut oikeistolaisempaa politiikkaa. CDU:n oikeistosiipi katsoo, että tätä tarvitaan torjumaan maahanmuuton vastustuksella ratsastavan AfD-puolueen nousun torjumiseksi.

Spahnin nimitys voisi saksalaismedian mukaan viedä pohjaa oikeiston kapinalta ennen maanantain puoluekokousta, jossa CDU äänestää hallitusyhteistyöstä.

Hallitusratkaisun saamiseksi CDU on joutunut tarjoamaan sosiaalidemokraateille keskeisiä salkkuja, muun muassa valtiovarainministerin ja ulkoministerin tehtävät.

Ratkaisu hallituksen muodostamisesta pitää vielä hyväksyä sosiaalidemokraattien jäsenäänestyksessä, jonka tulokset kerrotaan maanantaina 4. maaliskuuta.

Jos SPD äänestää ei, on Saksalla todennäköisesti edessään uudet vaalit.