Merkel valittiin neljännelle kaudelle Saksan liittokansleriksi

Valintaa oli seuraamassa myös Merkelin 89-vuotias äiti.

Saksan liittopäivät valitsi odotetusti keskiviikkona Angela Merkelin liittokansleriksi neljännelle kaudelle. Merkel valittiin äänin 364–315 yhdeksän edustajan pidättyessä äänestyksestä.

Tuloksesta selviää, että peräti 35 Merkelin uuden, suuren koalition edustajaa äänesti hänen valintaansa vastaan, mitä oppositio kiirehtikin heti kutsumaan huonoksi aluksi hallitukselle.

Hallituskumppanien huonoista väleistä kieli sekin, että osa sosiaalidemokraattien liittopäiväedustajista jätti taputtamatta, kun Merkelin valinta kuulutettiin.

Valkoiseen bleiseriin pukeutunut Merkel hymyili kuitenkin tyytyväisenä tuloksen selvittyä. Äänestystä olivat seuraamassa niin Merkelin aviomies Joachim Sauer kuin hänen 89-vuotias äitinsä Herlind Kasner. Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier nimitti valinnan jälkeen Merkelin virallisesti liittokansleriksi, minkä jälkeen Merkel vannoi virkavalansa. Illalla Merkelin oli määrä johtaa uuden hallituksensa ensimmäistä kokousta.

Pariisiin Macronin pakeille

Torstaina Merkel suuntaa kohti Pariisia keskustelemaan EU:n uudistuksista Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, jonka hän tapaa perjantaina. Macron varoitti Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että jos Saksaa ei saada mukaan EU:n uudistusprojektiin, se on tuomittu epäonnistumaan.

– Olemme täysin riippuvaisia toisistamme. En usko sekuntiakaan, että projekti voisi onnistua ilman Saksaa tai vastoin sen tahtoa, Macron sanoi.

Syksyn vaalien jälkeen näytti pitkään siltä, että sosiaalidemokraattien SPD on jäämässä Saksassa oppositioon. Puolue kuitenkin pyörsi päätöksensä ja lähti neuvottelupöytään, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n hallitusneuvottelut olivat kariutuneet.

Saksan valtapuolueiden vaikeuksista on hyötynyt erityisesti oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue.