Merkelin piinaviikot alkavat, SPD valmistautuu jäsenäänestykseen

Suuren koalition tulevaisuus selviää maaliskuun alussa.

Saksan sosiaalidemokraatit valmistautuvat jäsenäänestykseen hallitukseen menosta. Äänestys alkaa tiistaina, ja tulokset selviävät kahden viikon kuluttua 4. maaliskuuta.

SPD:n johtajaksi esitetty Andrea Nahles kampanjoi viikonloppuna Hampurissa. Hän sanoo olevansa toiveikas, että sopimus liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa saa selvän tuen.

– Vaikuttaa siltä, että neuvottelemaamme koalitiosopimusta kannatetaan, Nahles sanoo.

Nahlesin odotetaan nousevan puolueen johdosta eronneen Martin Schulzin seuraajaksi huhtikuussa.

SPD päättää hallituksen muodostamisesta hajaannuksen tilassa. Puolueen suosio on laskenut viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan 16 prosenttiin eli vain yhden prosenttiyksikön päähän maahanmuutto- ja EU-vastaisesta Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueesta.

 

"On tärkeää, että saamme vakaan hallituksen"

 

Jos SPD äänestää hallitukseen menon puolesta, Merkel pääsee aloittamaan neljännen kautensa liittokanslerina maaliskuun loppupuolella.

Jos SPD:n jäsenet torjuvat yhteistyön, edessä ovat todennäköisesti uudet vaalit.

Kyselyiden mukaan kaksi kolmannesta SPD:n äänestäjistä on suuren koalition kannalla. Jäsenten mielialoja pidetään kuitenkin epävarmempina.

– Jos pelkäämme uusia vaaleja, voimme lyödä hanskat tiskiin vaikka saman tien, sanoo Kevin Kühnert, 28.

Nuoret ja vasemmistolaisimmat jäsenet suhtautuvat muita kriittisemmin Merkelin tukemiseen. Heidän mielestään puolueen pitäisi mennä oppositioon kasvattamaan kannatustaan.

Rainer Litte, 77, on Nahlesin puolella.

– Kannatan suurta koalitiota. On tärkeää, että saamme vakaan hallituksen.