Migri päivitti linjauksiaan – muualta paenneita lapsiperheitä ei enää palauteta Kabuliin

Suomen Pakolaisapu: Kabuliin ei pitäisi palauttaa ketään, koska normaali, turvallinen arki on YK:n mukaan siellä mahdotonta

Muualta Afganistanista paenneiden lapsiperheiden kohdalla ei enää harkita mahdollisuutta paeta maan sisäisesti Kabuliin. Maahanmuuttovirasto Migri julkisti uudet Afganistan-linjauksensa keskiviikkona.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei yllättynyt Migrin uudesta käytännöstä.

– Migri on päätynyt hyvin samanlaiseen lopputulokseen kuin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR viimeisessä maaraportissaan. UNHCR teki arvion, että Kabulissa on aiempaa vaarallisempaa, ja vastaavasti Migrissä arvioitiin, että vastaisuudessa turvapaikanhakijan edellytykset muuttaa Kabuliin sisäisen paon tapauksissa tutkitaan aiempaa tarkemmin, Mykkänen sanoi STT:lle.

Suomen Pakolaisavussa sen sijaan ihmetellään Migrin päätöstä, että sisäistä pakoa Kabuliin voidaan vielä harkita tapauskohtaisesti kahden hakijaryhmän kohdalla. Näitä ovat terveet ja työkykyiset naimattomat miehet sekä työikäiset, terveet ja lapsettomat avioparit, joilla on turvaverkko Kabulissa.

– UNHCR listaa niin monta syytä, miksi Kabul ei ole turvallinen siviileille, että meidän käsityksemme mukaan viesti on selvä: Kabuliin ei pitäisi palauttaa ihmisiä, koska normaali, turvallinen arki on siellä mahdotonta, sanoi asiantuntija Ida Schauman Pakolaisavusta.

"Aidosti vainotuille taataan turvapaikka"

Ministeri Mykkänen uskoo, että Migri tekee tarkkaa työtä.

– Luotan siihen, että jokaisen turvapaikanhakijan edellytykset muuttaa Kabuliin turvallisesti käydään tarkkaan läpi tapaus tapaukselta.

Hän huomautti, että Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on paljon alueita, jotka varsinkin pohjoismaisesta näkökulmasta ovat vaarallisia myös sivullisille. Kynnys sille, että alue muuttuu liian vaaralliseksi kenenkään asua niin että jo alue muodostaa turvapaikkaperusteen, on kuitenkin Mykkäsen mukaan kansainvälisessä oikeudessa korkea.

Afganistanilaisten osalta noin kaksi kolmasosaa tänä vuonna käsitellyistä turvapaikkahakemuksista on hyväksytty.

– On aivan selvää, että Kabulissa on vakavia turvallisuushaasteita, ja voimme todeta että monella ei ole edellytyksiä muuttaa sinne, Mykkänen sanoi.

Hänen mukaansa Suomen päälinja on, että aidosti vainotuille taataan turvapaikka.

"Välillä vaikuttaa, että suojelua pyritään myöntämään mahdollisimman harvalle"

Schaumanin mielestä Migrin uusin linjaus noudattelee Suomen maahanmuuttopolitiikkaa, mutta vähemmän mairittelevista syistä.

– En toki voi tietää, mitä analyysejä Migri on tähän arvioon käyttänyt. Mutta kun tarkastelee viime vuosien palautuspäätöksiä ja linjauksia, niin välillä vaikuttaa siltä, että kansainvälistä suojelua pyritään myöntämään mahdollisimman harvalle sen sijaan, että arvioitaisiin jokaisen hakijan tilannetta ja turvallisuutta yksilöllisesti.

Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoi STT:lle, ettei Afganistaniin ole palautettu ihmisiä sen jälkeen, kun Migri ilmoitti viime viikolla jäädyttävänsä päätösten teon afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista. Palautuksia ei myöskään ole suunnitteilla tälle viikolle.

Palautusjonossa Afganistaniin on Heikkilän mukaan noin 80 ihmistä. Hän sanoi, että ulkomaalaislain mukainen palautuskielto voi tulla kyseeseen sellaisten ihmisten kohdalla, joilla on jo voimassa oleva palautuspäätös, mutta joita Migrin uusi linjaus koskee.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio korosti, että linjaus ei tuo yleisellä tasolla muutosta, vaan Afganistaniin voidaan edelleen palauttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .