Ministeri Haavisto STT:lle: "Hormuzinsalmessa käytetään merirosvoutta vallankäytön välineenä"

Vastikään Arabiemiraateista palanneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Hormuzinsalmen tapahtumat ovat merirosvoutta.

– Onhan tämä ihan poikkeuksellista, että Hormuzinsalmessa käytetään nyt merirosvoutta yhtenä vallankäytön välineenä ja kyllähän se on kansainvälisesti mitä tuomittavinta, Haavisto kertoo STT:lle.

Ulkoministeri Haavisto kertoo seuranneensa Britannian ulkoministeri Jeremy Huntin kommentteja, jotka lähtevät siitä, että tilanne ratkaistaan rauhanomaisin ja diplomaattisin keinoin.

– Tässä on tietysti avainroolissa britit, brittien ulkoministeriö ja ulkoministeri Huntin rooli. Katsotaan ovatko he saaneet Iraniin suoraa yhteyttä ja pystytäänkö tämä tilanne ratkaisemaan neuvottelemalla, Haavisto toteaa.

– En itse näe mitään muuta ratkaisua kuin neuvottelupöydän näille asioille. En usko, että tämä voisi sotilaallisen kriisin kautta ratketa, Haavisto kommentoi.

 

Iranissa koetaan katkeruutta

 

Haavisto kertoo, että Yhdysvaltojen irtautuminen vuoden 2015 ydinsopimuksesta ei mitenkään ollut Euroopan toivoma asia.

– Ymmärrän, että Iranissa koetaan sitä kohtaan kritiikkiä ja katkeruuttakin. Eurooppahan on pyrkinyt varmistamaan erilaisin menetelmin, että kauppa Iranin kanssa voisi jatkua, Haavisto sanoo.

Haavisto myöntää, että sekä Yhdysvaltojen irtoaminen sopimuksesta että sen tekemät kauppapoliittiset toimet vaikuttavat vahvasti Iranin talouteen.

Haavisto kertoo tavanneensa perjantaina Arabiemiraattien johtoa ja ulkoministerin, jotka olivat huolissaan siitä, onko kansainvälinen yhteisö johdonmukainen suhteessaan Iraniin.

– Heidän toivomuksensa oli, että kansainväliset toimijat, mukaan lukien Eurooppa ja Yhdysvallat, olisivat mahdollisimman johdonmukaisia Iran-politiikassaan ja vältyttäisiin yllätyksiltä.

Haaviston mukaan Euroopan unionissa toivotaankin, että saataisiin löydettyä yhteinen politiikka.

– Jos ajattelee diplomaattista tietä ulos, niin silloin pitäisi löytää myös yhteinen sävel siihen, miten tähän ydinasesopimukseen suhtaudutaan ja sitten sen päälle tietysti vielä monta muuta asiaa, Haavisto kertoo.

– Se ei ole ollenkaan loppu tälle Iran-yhteistyölle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .