Missourikin tiukensi abortin edellytyksiä – tutkija ei usko, että Trumpin tuomarit lähtisivät kuitenkaan kaatamaan aborttioikeutta korkeimmassa oikeudessa

Keskustelu abortista on käynyt tällä viikolla kuumana Yhdysvalloissa, kun Alabaman ja Missourin osavaltiot hyväksyivät kiristyksiä aborttioikeuteen. Ilmiö ei ole uusi: useat konservatiiviset osavaltiot ovat jo kauan yrittäneet rajoittaa naisten oikeutta raskaudenkeskeytykseen. Asiantuntijan mukaan muutokset ovat kuitenkin vielä pitkän – ja osavaltioille todennäköisesti tappiollisen – oikeustaistelun takana.

Osavaltioiden omat lakimuutokset törmäävät tällä hetkellä Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden vuonna 1973 tekemään päätökseen, jonka mukaan Yhdysvalloissa naisilla on perustuslaillinen oikeus aborttiin. Kuuluisa oikeusjuttu tunnetaan nimellä Roe vs. Wade.

Aborttioikeuden kannattajia huolettaa, että presidentti Donald Trump on päässyt nimittämään korkeimpaan oikeuteen jo kaksi konservatiivista tuomaria. Nykyisin oikeuden voimasuhteet ovat 5–4 konservatiivien hyväksi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan tästä huolimatta on epätodennäköistä, että aiempaa päätöstä kumottaisiin.

–  Yhdysvalloissa on ollut perinteenä, ettei korkeimman oikeuden päätöksiä lähdetä hevillä kumoamaan. Luulen, ettei Roe vs. Waden muuttaminen ole kovin todennäköistä, vaikka Trump onkin päässyt nimittämään oikeuteen pari tuomaria, Aaltola sanoo.

Korkeimpaan oikeuteen on parhaillaankin tyrkyllä useita aborttioikeutta koskevia juttuja. Oikeus päättää itsenäisesti, ottaako se niitä käsittelyyn.

Alabama ei anna aborttia edes insestin uhrille

Alabaman osavaltiossa hyväksyttiin aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltojen tiukin aborttilaki, joka kieltää raskaudenkeskeytyksen myös raiskaus- ja insestitapauksissa. Perjantaina Missourissa puolestaan hyväksyttiin laki, joka kieltäisi raskaudenkeskeytyksen heti kun sikiön sydämenlyönnit kuuluvat. Käytännössä abortti olisi kielletty noin kahdeksannesta raskausviikosta eteenpäin.

On todennäköistä, että Alabaman ja Missourin laeista valitetaan oikeuteen. Jo aiemmin Georgia, Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa ja Pohjois-Dakota ovat säätäneet lakeja, jotka kieltävät abortin sikiön sydämenlyöntien kuuluessa. Lainmuutokset ovat toistaiseksi jäissä, kun niistä käydään oikeutta.

Aaltolan mukaan osavaltioilla on muitakin keinoja vaikeuttaa aborttien saamista.

–  Esimerkiksi aborttiklinikoille voidaan asettaa sellaisia säädöksiä ja vaatimuksia, että niiden toiminta vaikeutuu tai muuttuu jopa mahdottomaksi, hän sanoo.

"Pelkästään abortilla, aseilla ja Raamatulla ei voiteta vaaleja"

Aborttioikeuden rajoittamista ajavat erityisesti valkoiset evankeliset kristityt, jotka ovat presidentti Trumpin keskeistä kannattajakuntaa.

–  Trump pelaa ydinkannattajillaan, ja tietyissä osavaltioissa aborttiteema on tärkeä. Toisaalta kysymys abortista jakaa Yhdysvaltoja: esimerkiksi kummallakin rannikolla, missä suurin osa äänestäjistä asuu, ollaan myös hyvin liberaaleja. Trumpin pitäisi saada paljon äänestäjiä liikkeelle, eikä hän tule voittamaan vaaleja vain puhumalla abortista, aseista tai Raamatusta, Aaltola sanoo.

Aaltola korostaa, että kiistely abortista on jatkunut Yhdysvalloissa pitkään. Hänen mukaansa kiinnostavaa on, miten se näkyy kasvavassa määrin myös Euroopassa.

–  Hyvin liberaalissa Pohjois-Euroopassa se ei niinkään näy, mutta asia on aivan eri tavalla noussut tapetille itäisessä ja eteläisessä Euroopassa, Aaltola huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.