Miten uskottava on tieto koneen alasampumisesta vahingossa, entä onko tekninen vika mahdollinen?

Putoamissyystä on vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä, tähdentävät STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Ukrainalaisen matkustajakoneen maahansyöksyyn Iranissa liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä, vaikka useista lähteistä on arvioitu, että kone putosi siihen osuneen ohjuksen takia. Muun muassa Yhdysvaltojen tiedustelulähteiden sekä Kanadan ja Britannian johtajien mukaan Iran ampui konetta ilmatorjuntaohjuksella, mahdollisesti vahingossa. STT:n haastattelemat asiantuntijat tähdentävät, että vielä on liian aikaista vetää johtopäätöksiä koneen putoamissyystä.

Miten uskottavaa on, että kone ammuttiin alas vahingossa?

Ukrainalaiskone putosi vain hetki sen jälkeen kun Iranin joukot olivat iskeneet Yhdysvaltojen tukikohtiin Irakissa. Iranin ilmapuolustus oli näin ollen varmasti hyvin korkeassa valmiudessa, mikä voi lisätä virhearvioiden riskejä, arvioi ilmatorjunta-asiantuntija Esa Kelloniemi.

Mediatietojen mukaan Yhdysvallat epäilee iranilaisjoukkojen mahdollisesti luulleen, että niitä vastaan on hyökätty.

– Tuntematta Iranin johtamisjärjestelmää voi yleisesti sanoa, että rauhan aikana tulenavauspäätös on hyvin korkealla poliittisella tasolla. Kun uhka kiristyy pikku hiljaa, päätösvaltaa annetaan alemmas. Kun kriisi on täysin päällä, sittenhän yksittäinen sotilas poterossa päättää, milloin avaa tulen, Kelloniemi kuvailee.

Kelloniemi on Ilmatorjuntamuseon johtaja ja koulutukseltaan ilmatorjunta-upseeri. Hän on palvellut muun muassa ilmatorjuntatehtävissä ja ohjuspatteriston komentajana.

Ilmauhkaa vastaan toimittaessa vastatoimet on pystyttävä aloittamaan nopeasti.

Matkustajakoneen sekoittaminen uhkaavaan ilmahyökkäykseen voi kuulostaa maallikon korvaan oudolta. Kelloniemikin sanoo, että tutkalla kyllä näkyy, minkä kokoisesta maalista on kyse.

– Tietysti uhkiakin on monen kokoisia.

Saattoiko koneessa olla tekninen vika?

Iran on kiistänyt ampuneensa ukrainalaiskoneen alas. Maan viranomaisten alustavan onnettomuustutkintaraportin mukaan koneessa oli tekninen vika. Kelloniemi arvioi tämän todennäköisyyden pieneksi.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa sanoo, että mitään vaihtoehtoa ei voi tässä vaiheessa sulkea pois. Hänkin kiinnittää huomiota siihen, että kone putosi alas vain hetki Iranin ohjusiskun jälkeen.

– Tilanne on siellä ollut varmaan hyvinkin jännittynyt. Onko sillä yhteyttä tähän (ukrainalaiskoneen putoamiseen), varmaan tulevat viikot ja kuukaudet sen kertovat jollain tavalla.

Turmakoneen miehistö ei tiettävästi viestinyt lennonjohdolle moottoriviasta, vaikka koneen on kerrottu kääntyneen ja syttyneen tuleen ilmassa.

– Eivät neljä vuotta vanhat koneet yleensä ihan itsestään putoile tai saa moottorivaurioita, kommentoi everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle torstai-iltana.

Miten luotettavana julkisuuteen tulleita tietoja ohjuksesta voi pitää?

Ukrainalaiskone oli pudotessaan syvällä Iranin ilmatilassa, mutta etenkin Yhdysvalloilla on Lähi-idän alueella tiedusteluverkkoja ja viranomaiset pystyvät yhdistelemään eri välineistä saatavia tietoja keskenään.

– Ovatko johtopäätökset joka kerta oikeita, on kokonaan toinen juttu, MPKK:n Antti Pihlajamaa huomauttaa.

Kelloniemi uskoo, että valtiojohtajilla on käytössään riittävää tiedustelutietoa näkemystensä tueksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myös Nato ja Hollanti uskovat, että iranilaisohjus pudotti turmakoneen – Iran sanoo olevansa varma, ettei koneeseen osunut ohjus

New York Times julkaisi videon ohjuksen osumisesta lentokoneeseen Iranissa – katso tästä