Moldovan ennakoidaan kääntyvän itään parlamenttivaaleissa

Euroopan köyhimpiin maihin kuuluvassa Moldovassa äänestetään parhaillaan parlamenttivaaleissa. Mielipidekyselyt povaavat vaalivoittoa Venäjä-mielisen presidentin puolueelle.

Moldovalaisia on vuosia jakanut kiista siitä, pitäisikö maan lähestyä enemmän Venäjää vai EU:ta. Tilanne maassa on pitkään ollut sekava ja jännitteinen, koska nykyinen parlamentti on ollut EU-myönteinen, kun taas presidentti Igor Dodon on kannattanut läheisempiä suhteita Venäjään.

Ennen vaalipäivää tehdyissä gallupeissa Dodonin sosialistipuolue on pitänyt kärkisijaa. Toisena on EU-myönteisten puolueiden koalitio ja vasta kolmantena nykyhallitusta johtava demokraattipuolue.

Mielipidekyselyjen perusteella mikään puolue ei kuitenkaan saisi niin suurta kannatusta, että pystyisi muodostamaan hallituksen yksin.

Jos sosialistipuolue pääsee valtaan, Moldovan EU-suhde saattaa olla vaakalaudalla. EU ja Moldova sopivat vuonna 2014 yhteistyösopimuksen, jonka presidentti Dodon on halunnut purkaa. Dodonin sosialistipuolue haluaisi Moldovan liittyvän EU:n sijasta Euraasian talousunioniin, johon kuuluvat Venäjä, Armenia, Valko-Venäjä, Kazakstan ja Kirgisia.

Äänestyspaikat sulkeutuvat iltayhdeksältä, ja ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa maanantaiaamuna.

Korruptio valtava ongelma

Äänestysinnon ennakoidaan jäävän matalaksi. Korruptio on Moldovassa valtava ongelma ja äänestäjien usko poliitikkoihin vähissä.

Moldova oli viime vuonna korruption vastaisen Transparency Internationalin 180 maan vertailussa vasta sijalla 117. Maailmanpankki sanoi hiljattain, että maata hallitsevat oligarkkien intressit.

–  Korruptio rehottaa kaikilla elämänalueilla, myös koulutuksessa. Oikeusjärjestelmän pitää muuttua, jotta nuorilla ihmisillä olisi mitään tulevaisuutta Moldovassa, sanoo 21-vuotias Adina Raetchi.

3,5 miljoonasta moldovalaisesta liki 800  000 on töissä ulkomailla, monet Venäjällä. Raha, jonka he lähettävät perheilleen, vastaa Maailmanpankin mukaan viidennestä Moldovan bruttokansantuotteesta.

Alex Mihailenco, 33, työskentelee startup-yritysten parissa Lontoossa, mutta on palannut kotiin äänestämään ja kampanjoimaan korruptiota vastaan.

–  Parlamenttivaalit on mahdollisuus yrittää parantaa Moldovaa. Moldovalaiset ovat niin tottuneita päivittäiseen korruptioon, että he luulevat kaikkialla olevan samanlaista. Se ei ole totta, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.