"Myrkytystapaus luo aika synkän vision Britannian ja Venäjän tulevalle kahdenväliselle suhteelle"

Tutkija ei usko Britannian vetoavan EU-artikloihin vastatoimia pohtiessaan.

Britannia tuskin tulee vetoamaan EU:n yhteistä avunantoa koskeviin artikloihin, kun se pohtii mahdollisia vastatoimia entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin, 66, myrkyllä tehtyyn murhayritykseen, sanoo suomalaistutkija.

– Kyllä pitäisin sitä aika kaukaa haettuna. Tämä on henkilöön kohdistuva myrkytystapaus, ja vaikka vanhaa taustaa vastaavasta onkin, niin tämä on kuitenkin yksittäistapaus. Kun Britannia parhaillaan neuvottelee vielä erosta EU:sta, niin sekin nostaa kynnystä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Keskusteluissa ovat nousseet esille artiklat 222 ja 427. Artikla 222 velvoittaa jäsenmaita antamaan toisilleen apua terroristi-iskun tai luonnonkatastrofin sattuessa, ja artikla 427 taas koskee avunantoa unionin maalle, joka joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Jälkimmäiseen artiklaan Ranska vetosi Pariisin terrori-iskun jälkeen.

– Se, kumpaa artiklaa käytetään, on vähän makuasia. Ranskan tapauksessa on ihmetelty, miksei maan johto vedonnut juuri tuohon nimenomaiseen terrori-iskuja koskevaan artiklaan, vaan käytti tätä toista, joka on liitetty enemmän sotilaallisiin uhkakuviin, Tiilikainen aprikoi.

– Kun asiaa pohdittiin, todettiin syyksi se, että terrorismikohdassa unionin yhteisellä poliittisella johdolla eli komissiolla ja myöskin ulkopolitiikan korkealla edustajalla on rooli, kun taas sitten jälkimmäinen kohta on pelkästään jäsenmaiden välinen. Ranska piti näin johdon omissa käsissään kun se käytti tätä artiklaa, Tiilikainen jatkaa.

Hyiset suhteet

Tiilikaisen mukaan on kuitenkin selvää, että Britannian ja Venäjän jo entuudestaan huonot suhteet jäähtyivät entisestään tuoreen myrkytystapauksen vuoksi. EU:ssa Britannia on muutenkin ollut hyvin ärhäkkä arvostelemaan Venäjän toimia ja kiivas sanktioiden puolestapuhuja.

– Jo tuo aikaisempi Litvinenkon tapaus huononsi Britannian ja Venäjän välejä pysyvämmin. Kun Britannia nyt eroaa EU:sta ja ryhtyy rakentamaan ulkopolitiikkaa omista lähtökohdistaan, niin eihän se kovin hyvä alku ole, jos Venäjällä on Britannian näkökulmasta näin paljon vanhaa syntilistaa.

– Aika synkkä visio uudelle kahdenväliselle suhteelle, Tiilikainen ennustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Venäjä kiistää myrkytysepäilyt, vaatii pääsyä hermokaasunäytteisiin

Soini: Suomi on valmis auttamaan Britanniaa Skripalin myrkytystapauksessa, jos apua pyydetään

Tillerson ilmoitti USA:n tukevan Britannian arviota ex-agentin myrkytyksestä

Kehitettiin Neuvostoliitossa: jo yksi tippa Novichok-hermomyrkkyä riittää tappamaan

Venäjän ulkoministeriö ilkkuu puhetta ex-agentin murhayrityksestä "sirkukseksi"

Britannia jyrähti Venäjälle – maalla on tiistai-iltaan asti aikaa selittää ex-agentin murhayritys