NY Timesin lähteet: Saudi-Arabian kruununprinssi suunnitteli "käyttävänsä luotia" toimittaja Khashoggiin vuosi ennen tämän surmaa

Saudi-Arabian kruununprinssi puhui avustajalleen kriittisen sauditoimittajan Jamal Khashoggin surmaamisesta vuosi ennen toimittajan murhaa, kertoo New York Times viranomaislähteisiin vedoten.

Lehden mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi korkea-arvoiselle avustajalleen käyttävänsä Khashoggiin luotia, jos tämä ei palaa Saudi-Arabiaan ja lopeta maan hallinnon arvostelua. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ottivat talteen prinssin ja hänen avustajansa käymän keskustelun.

Saudi-Arabiasta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian lähetystössä Istanbulissa lokakuussa. Saudiviranomaisten mukaan murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut kruununprinssin käskystä.

Vaikka Saudi-Arabian kuningas Salman on yhä vallassa, kruununprinssistä on tullut Saudi-Arabian tosiasiallinen hallitsija ja Valkoisen talon läheinen liittolainen. Hänen kerrotaan olevan erityisen hyvissä väleissä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävyn ja neuvonantajan Jared Kushnerin kanssa.

Saudi-Arabiaan vaikka väkisin

New York Timesin mukaan prinssin ja hänen avustajansa käymä äänitetty keskustelu on ilmeisesti lähiaikoina siirretty kirjoitettuun muotoon ja analysoitu. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset yrittävät kuumeisesti selvittää, kuka oli vastuussa Khashoggin kuolemasta.

Lehti kertoo, että tiedustelupalvelut käyvät läpi jopa vuosien ajalta kruununprinssin viestiliikennettä ja keskusteluja, joita on rutiininomaisesti otettu talteen ja varastoitu. Samaa on tehty pitkään muillekin ulkomaalaiskontakteille myös Yhdysvaltojen läheisistä liittolaismaista.

Prinssi ja hänen avustajansa kävivät keskustelun syyskuussa 2017. Khashoggi oli alkanut samassa kuussa kirjoittaa kolumneja Washington Post -lehteen, ja saudiviranomaiset pohtivat keinoja, joilla toimittaja voitaisiin houkutella takaisin Saudi-Arabiaan. Prinssi sanoi keskustelussa, että jos Khashoggia ei saada houkuteltua takaisin Saudi-Arabiaan, hänet täytyy viedä sinne väkipakolla. Jos kumpikaan taktiikka ei toimisi, prinssi sanoi menevänsä Khashoggin perään "luodin kanssa". Sanavalinta käy ilmi tiedusteluraportista, jonka lehden lähteet tuntevat.

Tiedusteluanalyytikot päättelivät, että prinssi Mohammed ei välttämättä tarkoittanut kirjaimellisesti Khashoggin ampumista. Heidän mukaansa prinssi käytti todennäköisesti ilmaisua korostamaan, että toimittajan tappaminen oli hänen aikeissaan, jos tämä ei palaa Saudi-Arabiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

Brittilehti: Vain kolmasosa briteistä kannattaa eroa Euroopan unionista ilman sopimusta

Ainakin kahdeksan kuollut hotellitulipalossa Odessassa Ukrainassa

Venezuela uhkaa aikaistaa parlamenttivaaleja – oppositio todennäköisesti boikotoisi vaaleja, vaikka tutkija uskoo sen voittoon

Grönlanti kommentoi Trumpin ostohaluja: Olemme avoimia kaupankäynnille, emme myynnille

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja muutti mielensä ja torjui Israelin tarjouksen päästää hänet maahan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.