”Nato-myönteiset” rauhanpalkinnot syyniin

Tukholman lääninhallitus haluaa selvityksen Nobelin rauhanpalkintojen jakoperusteista. Tämä on seurausta Norjan Nobel-komitean saamista syytöksistä, joiden mukaan se on toiminut Alfred Nobelin tahtoa vastaan.

Norjalainen kirjailija Fredrik S. Heffermehl pitää ”päivänselvänä”, ettei komitea ole seurannut Alfred Nobelin tahtoa antaessaan palkinnon esimerkiksi Yhdysvaltain entiselle ulkoministerille Harry Kissingerille.

Heffermehlin mielestä Kissinger ei ollut mikään rauhantekijä. Hänen mukaansa komitean Nato-mieliset poliitikot ovat antaneet palkinnon myös useille muille "sotiville poliitikoille", Dagens Nyheter kirjoittaa.

– Stortinget (Norjan parlamentti) nimittää komiteaan jäseniä, jotka asettuvat poliittisesti Nobelin rauhanvisiota vastaan, Heffermehl kirjoittaa lääninhallitukselle.

Heffermehl on julkaissut otteita Nobel-komitean entisen puheenjohtajan (1942–66) Gunnar Jahnin päiväkirjoista. Niiden mukaan komiteassa on vuosien varrella käyty usein keskusteluja siitä, miten eri kandidaattien saavutukset käyvät yksiin Nobelin testamentin kanssa.

Periaatteellinen kysymys

Lääninhallituksen mukaan uudet tiedot ovat siinä määrin merkittäviä, että komitealta penätään nyt kirjallista selvitystä Nobelin testamentin tulkinnasta.

– Arviomme mukaan Fredrik Heffermehlin näkemyksessä on perusteita, vaikka emme ole ottaneet vielä kantaa asiaan, sanoo Mikael Wikman lääninhallituksesta.

Valitus tuli Tukholman lääninhallituksen käsiteltäväksi, koska sen tehtävänkuvaan kuuluu läänin säätiöiden valvonta. Valvonnan piiriin kuuluu myös Alfred Nobelin testamentti.

Wikman korostaa kuitenkin, ettei lääninhallitus tule selvittämään yksittäisten palkinnonsaajien valintaa, ja että säätiöiden tehtävien tulkinnassa on liikkumavaraa.

Hänen mukaansa Nobelin testamentissa on kuitenkin keskeinen ydinsanoma, jonka mukaan tarkoitus on edistää veljeyttä kansojen välillä, lakkauttaa tai vähentää armeijoita ja tukea rauhankongressien leviämistä.

– Lääninhallituksella on yleinen periaatteellinen kanta, jonka mukaan kaikkien säätiöhallitusten tulee pystyä kontrolloimaan, että säätiön tarkoitukset täyttyvät, Wikman sanoo.

Presidentti Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.