Nato puolustusministeri Shoigun koneen "häirinnästä": Normaali tunnistuslento

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun konetta tiistaina Itämeren yllä saattaneet venäläishävittäjät lensivät tunnistuslaitteet eli transponderit suljettuina, ilman lentosuunnitelmaa ja yhteyttä lennonjohtoon, käy ilmi STT:n Natolta sähköpostitse keskiviikkona saamista tiedoista.

Naton sotilaslähteestä vahvistettiin, että Liettuasta nousseet F-18-hävittäjät kävivät tiistaina iltapäivällä tunnistamassa Tu-214 -kuljetuskoneen ja sitä saattaneet kaksi Su-27-hävittäjää Itämerellä lähellä liittouman ilmatilaa. Naton mukaan Tu-124 kuljetuskoneella oli voimassa oleva lentosuunnitelma, yhteys lennonjohtoon sekä transponderi päällä.

Natolla ei ole virallista tietoa kuljetuskoneen matkustajista. Kyseessä oli Naton sotilaslähteen mukaan normaali tunnistuslento, jollaisia tehdään alueella lähes päivittäin.

Venäläismediat kertoivat tiistaina Naton hävittäjän yrittäneen lähestyä ja häiritä Kaliningradista Moskovaan palaamassa olleen puolustusministeri Shoigun konetta, jolloin venäläishävittäjä oli hätistellyt Naton koneen pois. Venäläiset julkistavat tapahtumasta myös videon.

STT:n Natolta saaman vastauksen mukaan toinen venäläishävittäjä oli kaartanut vaarallisesti toisen F-18-hävittäjän lentoreitille hieman ennen kun tunnistuskoneet olivat poistumassa.

–  F-18:n lentäjän nopean ja ammattitaitoisen reagoinnin ansiosta mahdollinen molemmille koneille vaarallinen tilanne vältettiin, Naton sotilaslähteestä kerrottiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.