Naton pääsihteeri Stoltenberg tukee Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan iskuja Syyriaan

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska iskivät tänään varhain aamulla Syyriaan epäillyn kaasuiskun takia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo tukevansa Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan tekemiä iskuja Syyriaan. Hänen mukaansa iskut vähentävät Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kykyä vahingoittaa kemiallisilla aseilla Syyrian kansalaisia.

Kansalaisjärjestöt ovat kertoneet kymmenien siviilien kuolleen kloorikaasuiskuksi epäiltyyn iskuun Syyriassa Duman kaupungissa. Länsimaat syyttävät iskusta Syyrian hallintoa, joka kiistää syytökset.

Al-Assadin hallitusta on syytetty toistuvasti kemiallisten aseiden käytöstä omia kansalaisiaan vastaan, muun muassa sariini-iskusta vuosi sitten.

Stoltenbergin mukaan Syyrian hallinnon kemiallisten aseiden käyttö on selkeä rikkomus kansainvälisiä normeja ja sopimuksia vastaan. Hänen mukaansa Nato katsoo kemiallisten aseiden käytön kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden uhaksi.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan länsi on valmistautunut iskemään uudelleen, jos Syyria tekee uuden kaasuiskun. Pentagon kertoi noin kello viisi aamulla Suomen aikaa, että isku oli tällä erää ohi.

Pentagon: USA, Britannia ja Ranska iskivät Syyriassa kolmeen kohteeseen

BBC: Syyrian hallitus sanoo saaneensa "aikaisen varoituksen" Venäjältä länsimaiden iskusta

Venäjä: Yhdysvallat iski juuri, kun Syyrialla oli mahdollisuus rauhaan

Ranska julkaisi videon hävittäjiensä lähdöstä – iskivät Syyriaan aamuyöllä

Britannian May Syyria-iskusta: Mikään muu vaihtoehto ei ollut mahdollinen

Venäjä varoittaa seurauksista Yhdysvaltain johtaman Syyria-iskun takia

Pentagon: Yhdysvallat ei kertonut Venäjälle iskuista etukäteen – varoitti normaaleja kanavia pitkin liikkeistä ilmatilassa

Pentagon: Isku Syyriaan on tällä erää ohi