Neuvottelulähteet: Saksan hallitustunnusteluissa syntyi periaatesopu

Varsinaiset hallitusneuvottelut ovat vasta edessä.

Saksassa yön yli venyneissä hallitustunnusteluissa on saavutettu läpimurto, kertovat neuvottelulähteet muun muassa AFP:lle ja Der Spiegel -lehdelle. Spiegelin mukaan asiasta sopivat kristillisdemokraattien CDU:n ja CSU:n sekä sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmien johtajat ja puoluejohtajat.

Angela Merkel, Horst Seehofer ja Martin Schulz aikovat lehden mukaan esittää puolueilleen varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamista. Parhaillaan saavutettua tulosta käsittelevät hallitustunnusteluihin osallistuneet ryhmät.

Tunnusteluja käytiin koko viikon ajan ja viimeinen rutistus kesti noin vuorokauden putkeen. Spiegelin mukaan johtajien sopimat linjaukset kattavat 28 sivua tekstiä. Lähteiden mukaan neuvotteluissa oli sovittu muun muassa pakolaisten perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisestä sekä työnantajien ja työntekijöiden sairausvakuutusmaksujen suhteesta.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista asti, sillä toimivaa kokoonpanoa ei ole onnistuttu vielä muodostamaan. Hallituksen syntyminen ei ole vieläkään varmaa, sillä esimerkiksi SPD:n puoluekokouksen on vielä hyväksyttävä hallitustunnusteluissa syntynyt sopu.

SPD:n johtaja Schulz julisti heti liittopäivävaalien jälkeen, ettei puolue aio jatkaa hallitusyhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Puolueessa on yhä voimakasta vastustusta tähän niin kutsuttuun suureen koalitioon osallistumisesta vastaan.

Sosiaalidemokraatit kuitenkin suostuivat hallitustunnusteluihin loppuvuodesta sen jälkeen, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n tunnustelut epäonnistuivat. Suuri koalitio jäi sen jälkeen ainoaksi vaihtoehdoksi enemmistöhallituksen muodostamiselle.