New York Times: Toinenkin tiedusteluviranomainen pohtii ilmiannon tekemistä Trumpin Ukraina-toimista

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kohutuista Ukraina-toimista huolestui myös toinen tiedusteluviranomainen. New York Timesin mukaan kyseinen viranomainen miettii oman kantelunsa tekemistä virallisen ilmiantokanavan kautta sekä kongressille todistamista. Lehti perustaa tiedon kahteen lähteeseen.

Ilmiannon tekemistä pohtiva virkailija on ilmeisesti seurannut tapahtumia lähempää kuin ensimmäinen ilmiantaja. Trump on aiemmin vähätellyt alkuperäisen ilmiantajan tietoja ja sanonut niitä toisen käden tiedoiksi.

Tiedusteluyhteisö ilmeisesti kuulusteli myös nyt ilmiantoa pohtivaa virkailijaa, kun ensimmäisen ilmiantajan väitteitä pyrittiin vahvistamaan.

Alkuperäisen ilmiantajan on kerrottu työskentelevän tiedustelupalvelu CIA:ssa.

Ilmiantajan tekemä kantelu Ukraina-puhelusta käynnisti Trumpia koskevan virkarikostutkinnan. Tutkinnan taustalla on se, että Trump pyysi varsin suoraan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä saattamaan alulle tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista Ukrainassa.

 

"Näyttää siltä, että presidentti on valinnut uhman, estämisen ja peittelemisen tien"

 

Trumpin virkarikostutkintaa johtava kongressin edustajainhuoneen komitea vaatii oikeusteitse Valkoista taloa luovuttamaan kohuttuun Ukraina-puheluun liittyvät asiakirjat tutkinnan tueksi.

Demokraattivetoiseen komiteaan kuuluvat edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff, valvontakomitean puheenjohtaja Elijah Cummings ja ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Eliot Engel. Puheenjohtajat kertovat lausunnossaan lähettäneensä Valkoisen talon kabinettipäällikölle Mick Mulvaneylle kirjeen, jossa asiakirjoja vaaditaan luovutettavaksi.

Komitea kertoo lausunnossaan, ettei Valkoinen talo ole luvannut lähettää asiakirjoja vapaaehtoisesti tai edes vastannut komitean pyyntöihin, joten komitealle ei ole jäänyt muuta keinoa kuin vaatia asiakirjoja oikeusteitse.

–  Lähes kuukauden kestäneen kieltäytymisen jälkeen näyttää siltä, että presidentti on valinnut uhman, estämisen ja peittelemisen tien, puheenjohtajat sanoivat lausunnossaan.

–  Meistä on hyvin valitettavaa, että presidentti Trump on laittanut meidät – ja kansakunnan – tähän tilanteeseen, mutta hänen toimintansa ei ole jättänyt meille muuta vaihtoehtoa.

Valkoiselle talolle annettiin lokakuun 18. päivään asti aikaa luovuttaa pyydetyt asiakirjat tutkinnan käyttöön.

Aiemmin demokraatit pyysivät varapresidentti Mike Penceltä asiakirjoja virkarikostutkintaa varten. Penceltä pyydetyt asiakirjat halutaan 15. lokakuuta mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutin räjähdyksen jäljiltä on edelleen kateissa kymmeniä ihmisiä – vainajien tunnistamisessakin vaikeuksia

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Yön uutiskooste: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, sanoo tiedusteluviranomainen

"Se olisi aivan kuin ydinpommi" – Hizbollahin johtaja haaveillut jo vuosien ajan ohjusiskusta Haifan sataman ammoniakkivarastoon

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä

Mauritius julisti hätätilan uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen, Ranska lähettää apua

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.