New York Times: Venäjän räjähdyksessä tuhoutui Putinin mainostaman ydinkäyttöisen ohjuksen prototyyppi

Venäjän viranomaiset ovat olleet vähäsanaisia siitä, mikä aiheutti Arkangelin viimeviikkoisen räjähdysonnettomuuden, joka johti usean ihmisen kuolemaan ja säteilyarvojen piikkiin lähialueella.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan kyseessä oli mitä todennäköisimmin ydinkäyttöisen risteilyohjuksen Burevestnikin prototyyppi. Asiasta kertoneen New York Timesin mukaan kyse on Venäjän presidentti Vladimir Putinin vuonna 2018 paljastamasta aseesta.

Ydinkäyttöisen ohjuksen kerrotaan voivan kiertää Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmät, koska sen reitti voi olla pidempi ja monimutkaisempi kuin perinteisellä polttoaineella käyvän risteilyohjuksen. Ohjus voisi myös lentää matalammalla kuin tavanomainen mannertenvälinen risteilyohjus.

Teoriassa ohjus voidaan laukaista mihin tahansa maaliin maailmassa sen oman energianlähteen ansiosta.

Ydinasesuhteet jännittyneet

Venäjän uudenlainen ohjus on lehden mukaan mainittu mahdollisena uhkana useissa Yhdysvaltain puolustusministeriön ja hallituksen raporteissa.

Ohjuksen toimivuus on kuitenkin herättänyt epäilyksiä, ja joidenkin mukaan Putinin visioima risteilyohjus on osittain silkkaa fantasiaa. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on teknologia, jonka Yhdysvallat totesi toimimattomaksi jo 1950- ja 60-luvuilla.

Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet ovat viime aikoina olleet kireät muun muassa ydinaseiden osalta. Suuri kysymysmerkki on se, aikovatko maat ollenkaan uusia kahden vuoden päästä umpeutuvaa Uusi Start -sopimusta, joka rajoittaa ydinaseiden määrää.

Yhdysvallat vetäytyi kuun alussa keskipitkän matkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta, joka piti ydinohjukset poissa Euroopasta. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää sopimuksen rikkomisesta.

Tukholman kansainvälinen rauhaninstituutti Sipri arvioi, että vuoden alussa maailman 13  800 ydinkärjestä vajaat 6  200 oli Yhdysvalloilla ja 6  500 Venäjällä. Käyttövalmiita ydinkärkiä oli Yhdysvalloilla lähes 1  800 ja Venäjällä 1  600.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Hongkongissa suunnitteilla suuri mielenosoitus – poliisi julistaa, ettei kaipaa Manner-Kiinan apua

Äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat ottaneet yhteen Portlandissa - useita pidätetty

Gran Canarialla syttyi jälleen maastopalo – ihmisiä evakuoidaan liekkien tieltä

Afganistanissa ainakin 20 loukkaantunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä – useiden pelätään kuolleen

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.