New Yorkissa enemmän todettuja koronatartuntoja kuin missään muualla – Espanjassa kuolemien määrä väheni, Italia jatkanee liikkumisrajoituksia, Thaimaassa alkoholinmyyntikieltoja

Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa on nyt todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muualla maailmassa, myös kokonaisissa valtioissa.

Noin 20 miljoonan asukkaan osavaltiossa on vahvistettu lähes 160  000 koronavirustartuntaa.

Todettuja tapauksia on tuhansia enemmän kuin pahiten kärsineissä Euroopan maissa. Espanjassa tartuntoja on vahvistettu yli 153  000 ja Italiassa yli 143  000.

Espanjasta taas kerrotaan, että maassa on kuollut viimeisen vuorokauden aikana vähemmän ihmisiä koronaviruksen takia kuin kertaakaan yli kahteen viikkoon. Vuorokauden kuluessa maassa kirjattiin 605 koronakuolemaa.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi eilen, että maa on saavuttanut tautihuipun. Kaikkiaan koronaviruksen takia Espanjassa on kuollut yli 15  800 ihmistä

Mediat: Italia jatkamassa liikkumisrajoituksia

Italiassa hallitus aikoo jatkaa ihmisten liikkumisrajoituksia ja muita koronaviruksen takia määrättyjä poikkeustoimia toukokuun puolelle, kertovat useat italialaismediat.

Mediatietojen mukaan pääministeri Giuseppe Conte aikoo ilmoittaa asiasta tänään tai huomenna. Rajoitusten on määrä jatkua toukokuun 3. päivään asti.

Viime kuun puolivälissä Italian viranomaiset määräsivät lähes kaikki yritykset suljettavaksi ja ihmiset pysymään sisällä. Vain ruokakaupat ja apteekit ovat saaneet olla auki. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa maanantaihin asti.

Italiassa on eniten koronaviruksen takia kuolleita, yli 18  200 ihmistä. Uusien todettujen tartuntatapausten määrän kasvu on kuitenkin hidastunut, mikä antaa toivoa siitä, että lähiaikoina ne saattavat lähteä laskuun.

Thaimaassa kielletty alkoholin myyntiä

Osissa Thaimaata alkoholin myynti on kielletty koronaviruksen takia. Esimerkiksi pääkaupungissa Bangkokissa myyntikielto alkoi tänään ja kestää 10 päivää.

Tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä songkranin eli thaimaalaisen uudenvuoden aikaan. Vesifestivaalinakin tunnettu uudenvuoden juhlinta alkaa maanantaina.

Tyypillisesti siihen kuuluvat isot vesisodat kaduilla sekä runsas alkoholin käyttö erityisesti isoissa kaupungeissa ja turistialueilla. Alkoholin myyntikiellon toivotaan osaltaan auttavan siihen, että ihmiset jäisivät kotiin katujuhlien sijaan.

Vaikka tarkoituksena oli välttää väenkokouksia, muun muassa Bangkokissa kielto aiheutti alkuun päinvastaisen reaktion, kun ihmiset kiirehtivät hamstraamaan alkoholia ennen myynnin loppumista. Pitkistä jonoista kaupoissa kertoivat muun muassa Bangkok Post ja BBC.

Thaimaassa oli perjantaihin mennessä todettu noin 2  500 koronavirustartuntaa ja 33 kuolemaa.

Jemenissä vahvistettu ensimmäinen koronavirustartunta

Sisällissodan pahoin runtelemassa Jemenissä on vahvistettu ensimmäinen koronavirustartunta. Maan kansainvälisesti tunnustettu hallinto kertoi asiasta Twitterissä perjantaina.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että viruksen vaikutukset Jemenissä tulevat olemaan katastrofaaliset. Sisällissota on syössyt Jemenin yhteen maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista, ja maan terveydenhuoltojärjestelmä on raunioina.

Aiemmin tällä viikolla Saudi-Arabian johtama liittouma kertoi julistavansa Jemeniin kahden viikon tulitauon koronaviruksen uhan takia. Liittouma on taistellut Jemenin hallituksen rinnalla Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan vuodesta 2015.

Huthit tyrmäsivät tulitaukoilmoituksen tuoreeltaan. Heidän mukaansa kyseessä on vain julkisuustemppu, jolla saudit yrittävät parantaa liittouman imagoa. Huthit ovat myös syyttäneet liittoumaa ilmaiskujen jatkamisesta tulitaukoilmoituksen jälkeen.

Noin 30 miljoonan asukkaan Jemen on arabimaista köyhin. On arvioitu, että 80 prosenttia maan väestöstä eli noin 24 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua tai suojelua.

Lähde myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.