Nigeriassa jännitetään, avautuvatko äänestyspaikat tällä kertaa

Afrikan runsasväkisimmässä maassa Nigeriassa on määrä järjestää tänään presidentin- ja parlamenttivaalit, joita lykättiin jo kertaalleen.

Alun perin vaalit piti järjestää viikko sitten lauantaina, mutta vaaliviranomaiset ilmoittivat lykkäyksestä vain muutamia tunteja ennen äänestyksen alkua. Syyksi kerrottiin muun muassa logistiset ongelmat, joiden takia vaaliaineistoja ei ollut saatu toimitettua kaikille äänestyspaikoille.

Vaalilautakunta on vakuuttanut, että tällä kertaa vaalit varmasti järjestetään.

Presidenttikilpa käydään istuvan presidentin Muhammadu Buharin, 76, ja vuosina 1999–2007 varapresidenttinä toimineen Atiku Abubakarin, 72, välillä. Asiantuntijoiden mukaan kisasta on tulossa tiukka.

Lykkäys laskee todennäköisesti äänestysaktiivisuutta. Viime viikonloppuna osa äänioikeutetuista oli matkustanut pitkän matkan kotiseuduilleen äänestämään. Kaikki heistä eivät pysty tekemään reissua uudestaan.

Puolueita syytetty äänestyskorttien ostamisesta

Nigeriassa asuu yli 190 miljoonaa ihmistä ja maa on puolitoista kertaa Ranskan kokoinen. Vaalien järjestäminen on valtava logistinen haaste.

Äänestyspaikkoja on tarkoitus olla yli 120  000 ympäri maata. Käytännön ongelmia aiheuttavat muun muassa heikkokuntoiset tie- ja sähköverkot.

Väkivaltaisuuksia pelätään eritoten Pohjois-Nigeriassa, missä äärijärjestö Boko Haram on tehnyt kymmenen vuotta aseellisia hyökkäyksiä viranomaisia ja paikallisia asukkaita vastaan.

Aiempia vaaleja vaivannutta vilppiä yritetään torjua sillä, että kaikilta äänestäjiltä vaaditaan biometrinen henkilökortti. Korttien jakamisessa äänestäjille on kuitenkin ollut vaikeuksia.

Lisäksi puolueita on syytetty korttien ostamisesta. Viime vuonna Kaakkois-Nigeriassa järjestettiin paikallisvaalit, joissa äänestäjät kertoivat puolueiden tarjonneen heidän korteistaan 3  000–5  000 nairaa (7–12 euroa) kappaleelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.