Niukka enemmistö skoteista vastustaa Britanniasta irtautumista

Niukka enemmistö skoteista vastustaa Skotlannin itsenäistymistä Britanniasta, kertoo tuore mielipidemittaus. Kyselyyn vastanneista skotlantilaisista 53 prosenttia puoltaa pysymistä Britannian osana. Itsenäisyyttä haluaa 47 prosenttia.

Luvuista on jätetty pois ne vastaajat, joilla ei ollut mielipidettä suuntaan tai toiseen. Heitä oli kymmenes.

Skotlanti äänestää itsenäistymisestä ensi viikon torstaina.

Britannian johtavat poliitikot ryhtyivät tänään viimeiseen taistoon maansa yhtenäisyyden puolesta ja matkustivat Skotlantiin. Pääministeri David Cameron ja oppositiopuolueen johtaja Ed Miliband jättivät väliin jopa viikoittaisen kyselytilaisuuden parlamentissa puhuakseen erillisissä tapahtumissa Skotlannissa.

Pääministeri Cameron vetosi skotteihin, jotta nämä eivät repisi hajalle Britannian kansojen perhettä. Samalla hän varoitti, että Skotlannin mahdollinen ero Britanniasta merkitsisi myös eroa punnasta. Valuuttaunioni Skotlannin kanssa ei voisi hänen mukaansa toimia.

Cameron on tähän asti pysytellyt syrjässä Skotlanti-keskustelusta, koska hän ei ole katsonut etuoikeutetun englantilaisen taustansa ja keskustaoikeistolaisen politiikkansa takia olevan paras henkilö saamaan skotteja taakseen.

Viime aikojen mielipidemittaukset ovat kuitenkin saaneet hänet ja muut brittipoliitikot liikkeelle. Mittausten mukaan itsenäisyyden kannattajat ja vastustajat ovat nimittäin lähes tasoissa ennen ensi viikon torstain vaalipäivää.

Cameron itse hyväksyi aikoinaan Skotlannin itsenäisyysäänestyksen. Jos itsenäisyyden puolustajat nyt voittavat, se voi antaa ponttaa vaatimuksille Cameronin eroamiseksi pääministerin postilta vain vajaa kahdeksan kuukautta ennen Britannian parlamenttivaaleja.

Skotlannin mahdollinen itsenäisyys olisi hankala paikka myös työväenpuolueen puheenjohtajalle Ed Milibandille. Hänen mahdollisuutensa voittaa toukokuun parlamenttivaaleissa pysyvä enemmistö saattaa haihtua savuna ilmaan kymmenien skotlantilaiset parlamentaarikkojen myötä.

Vaikka kyllä-äänet Skotlannissa voittaisivat, skottien ero Britanniasta toteutuisi vasta keväällä 2016. Näin ollen skotlantilaiset voivat äänestää Britannian parlamenttivaaleissa vielä toukokuussa, mutta valitut kansanedustajat lopettaisivat työnsä vain vajaan vuoden kestävän työskentelyn jälkeen. Tämä saattaisi kaataa Milibandin työväenpuolueen hallituksen siinäkin tapauksessa, että puolue voittaisi parlamenttivaalit toukokuussa.

Erään konservatiivipoliitikon mukaan Britanniassa voidaan jopa joutua ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, jos skotlantilaiset äänestävät itsenäisyyden puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.