Norjan moskeijaiskusta epäilty yritti lähettää hyökkäyksen suorana netissä

Norjassa yritykseksi jääneen moskeija-ampumisen tekijäksi epäilty 21-vuotias mies on määrätty poliisin vaatimusten mukaisesti neljän viikon tutkintavankeuteen. Häntä epäillään murhasta, murhan yrityksestä sekä terrorismirikoksesta. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot TT sekä Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Moskeijaan Bärumissa viikonloppuna tehdyssä iskussa loukkaantui yksi ihminen. Lisäksi miehen epäillään tappaneen sisarpuolensa, joka löytyi kuolleena hänen asunnostaan.

Vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin maanantaina Oslon käräjäoikeudessa. Epäilty on kiistänyt syytteet ja vaati vapauttamistaan.

NRK:n mukaan epäillyltä kysyttiin, suostuuko hän mielentilatutkimukseen. Puolustusasianajajan mukaan he palaavat kysymykseen myöhemmin.

Kypärässä oli kamera

Oslon poliisi kertoo, että mies yritti lähettää hyökkäyksen suorana internetissä. 21-vuotiaalla epäillyllä oli poliisin mukaan iskussa kypärä, johon oli asennettu kamera.

–  Hänellä oli kypärä, johon oli kiinnitetty GoPro-kamera, kertoi Oslon poliisista Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Poliisi ei kerro vielä tarkemmin, mitä hyökkääjän taltioimalle videolle on tallentunut. Poliisi kuitenkin kertoi, että nauhoituksesta on löytynyt tärkeitä todisteita näytöksi rikosepäilyille. Hyökkäyksestä epäilty ei poliisin mukaan onnistunut lähettämään kameran kuvaa suorana tietoverkkoon.

GoPron valmistamat pienoiskamerat ovat erityisesti extreme-urheilulajien harrastajien suosiossa. Kameran voi kiinnittää kypärään.

Epäillyllä on miljoonaomaisuus

Miehen epäillään hyökänneen aseistautuneena al-Noor-nimiseen moskeijaan Bärumissa lauantaina. Iskussa loukkaantui yksi ihminen, joka otti epäillyltä aseet pois. Iskun aikaan moskeijassa oli paikalla kolme ihmistä.

Poliisi on kertonut, että moskeijassa ammuttiin useita kertoja ja paikalta löytyi kaksi asetta. Poliisi ei ole paljastanut aseen tyyppiä.

Lisäksi miehen epäillään tappaneen 17-vuotiaan sisarpuolensa, joka löytyi kuolleena lauantaina. Norjalaisen VG-lehden mukaan poliisin valmiusjoukot ja pommiryhmä olivat rynnineet epäillyn asuntoon moskeijaiskun jälkeen, ja ruumis löytyi rynnäkön yhteydessä. Paikallismedia on kertonut, että siskopuoli oli kiinalaistaustainen ja epäillyn isän kumppanin adoptoima.

Norjalaisen Dagbladetin selvityksen mukaan epäilty omisti kiinteistöjä miljoonien Norjan kruunujen arvosta, ja lisäksi tällä oli miljoonien kruunujen omaisuus.

"Valhalla odottaa"

Hieman ennen moskeijaiskua epäillyn nimellä esiintynyt henkilö oli julkaissut nettifoorumilla viestin, jossa hän kannusti ihmisiä siirtämään "rotusodan" verkosta oikeaan elämään ("irl"). Foorumi on vahvistanut Twitterissä, että ampujana esiintynyt henkilö on julkaissut materiaalia sen alustalla.

Julkaisussa kirjoittaja muun muassa viittasi Uuden-Seelannin moskeija-ampumiseen ja siitä epäiltyyn mieheen. Kahteen moskeijaan tehdyissä hyökkäyksissä kuoli 51 ihmistä.

Kirjoitus päättyi sanoihin "Valhalla odottaa", mikä viittaa muinaisnorjalaisessa mytologiassa taistelussa kuolleiden kuoleman jälkeiseen elämään.

Norjan poliisi on kertonut olleensa yhteydessä epäiltyyn aiemmin, sillä tämän netissä julkaisema materiaali oli herättänyt epäilyksiä. Norjalaismedioiden haastattelemat naapurit ja tuttavat ovat sanoneet epäillyn käytöksen muuttuneen kuluneen vuoden aikana. Norjan yleisradion NRK:n mukaan epäillystä tuli hyvin uskonnollinen ja hän omaksui äärioikeistolaisia kantoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Norjan moskeija-ampumisesta epäillyn asunnosta kuolleena löytynyt oli epäillyn sisarpuoli

Norjassa ammuttiin moskeijassa – yksi ihminen sai lieviä vammoja

Uusimmat

Ulkomaat

Brexit stressaa kansanedustajia – yli sata brittiedustajaa pyytänyt pääministeriä keskeyttämään parlamentin lomatauon

Hongkongin mielenosoittajat haluavat päästä eroon väkivallan leimasta

Äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat ottaneet yhteen Portlandissa – useita pidätetty

Gran Canarialla syttyi jälleen maastopalo – ihmisiä evakuoidaan liekkien tieltä

Hääjuhlissa räjähdys Afganistanissa – ainakin 63 on kuollut ja 182 haavoittunut

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.