Norjan pääministerin päätä vaaditaan vadille

Norjassa kritiikki pääministeri Jens Stoltenbergia kohtaan kiihtyy viime kesän terroritekoja peranneen raportin takia. Tutkimuskomission mukaan viranomaiset toimivat hitaasti, tieto ei kulkenut eikä kaikkia sovittuja turvatoimia ollut toteutettu.

VG-lehti kirjoitti myös, että Ruotsin poliisi lisäsi omatoimisesti valvontaa raja-asemilla, kun Norjan puolella asiasta ei annettu lainkaan käskyä.

Oppositio vaati tänään, että Norjan parlamentin tulee kokoontua mahdollisimman pian kuulemaan Stoltenbergia asiasta. Parlamentti kokoontuneekin jo ensi viikolla, kesken kesäloman.

Norjan luetuin lehti VG ehti jo vaatia, että Stoltenbergin tulisi erota. Juuri murskaavampaa kritiikkiä ei lehden mukaan olisi voitu antaa. Stoltenberg sanoi jo eilen olevansa viime kädessä vastuussa viranomaisten toiminnasta.

Tänään herätti levottomuutta myös tieto siitä, että mediaa ja useita poliitikkoja oli uhattu väkivaltaisuuksilla, jos Anders Behring Breivikiä ei vapauteta. Norjan suojelupoliisi PST kertoi tutkivansa asiaa ja ottavansa sen vakavasti. Terrorismintutkija sen sijaan piti uhkausta epäuskottavana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tutkimus: Oslon hallintokorttelin pommi-isku estettävissä

Raportti syyttää Norjan poliisia aikailusta