Norjassa tankataan historian kalleinta polttoainetta

Öljyvaltion bensiini maksaa 1,80 euroa.

Pohjoismaiset polttoainemarkkinat menevät eri suuntiin.

Ruotsissa valtio korotti polttoaineveroa, mikä pumpuilla nosti bensiinin hintaa 23 äyrillä ja dieselin hintaa 21 äyrillä. Vuodenvaihteessa Ruotsissa toimivat öljy-yhtiöt kuitenkin ilmoittivat laskevansa bensiinin hintaa kymmenellä äyrillä. Bensiini maksaa nyt 1,50 euroa ja diesel 1,49 euroa litralta.

Norjassa sen sijaan tankataan historian kalleinta polttoainetta. Vuodenvaihteen verokorotusten jälkeen bensiini kallistui 34 äyrillä ja diesel 55 äyrillä.

Cirkle K (entinen Statoil) ilmoitti listahinnoikseen 16,29 kruunua (1,80 euroa) bensiinistä ja 15,25 kruunua (1,68 euroa) dieselistä. Dieselin kaikkien aikojen korkein hinta on peräti 64 äyriä vuoden 2014 kesäkuun ennätyskirjausta korkeampi.

E24 kysyi, miten on mahdollista että polttonesteet ovat Norjassa ennätyksellisen kalliita, kun tynnyrillinen raakaöljyä maksaa 56 Yhdysvaltain dollaria?

– Tynnyrihinnalla ja huoltoaseman hinnalla ei ole suoraa yhteyttä. Kotimarkkinoiden hintaan vaikuttaa moni muukin asia, esimerkiksi kysyntä ja tarjonta sekä jalostuskapasiteetti, Knut Hilmar Hansen Statoilista kommentoi.

Lähteet: Expressen, E24