Obama vetosi taas tiukempien aselakien puolesta

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on taas vedonnut aselakien tiukentamisen puolesta. Obama sanoo, että Kalifornian keskiviikkoinen joukkomurha osoittaa jälleen, että vaarallisten ihmisten on liian helppo saada käsiinsä aseita Yhdysvalloissa.

14 ihmisen tappajat käyttivät hyökkäyksessä muun muassa sotilastyyppisiä rynnäkköaseita.

Sivustatukea aselakien tiukentamisvaatimuksille antoi arvostettu New York Times -lehti. Lehti sijoitti poikkeuksellisesti etusivulleen asiaa koskevan pääkirjoituksen. Lehti haluaa esimerkiksi, että yksityisiltä kansalaisilta kielletään sentyyppiset kiväärit, joita joukkomurhaajat Kaliforniassa käyttivät. Lehden kannanotto on harvinaisen painokas, sillä edellisen kerran sen etusivulla on nähty pääkirjoitus vuonna 1920.

San Bernardinossa tehdystä joukkomurhasta epäillään 28-vuotiasta Syed Farookia ja hänen vaimoaan Tashfeen Malikia. He kuolivat laukaustenvaihdossa poliisin kanssa.

Surmaa tutkitaan terroritekona. Äärijärjestö Isis ilmoitti lauantaina radiolähetyksessä, että aviopari oli Isisin kannattajia.

Liittovaltion poliisin FBI:n mukaan tähänastisten todisteiden perusteella ei ole syytä epäillä, että pariskunta olisi ollut osa suurempaa organisoitua ryhmää. Äärijärjestö Isis on kuitenkin viranomaisten mukaan saattanut innoittaa heitä.

Yli kymmenesosa pelkää muslimeita

Joukkosurma ei näytä vaikuttaneen amerikkalaisten asenteisiin muslimeja kohtaan. Reuters ja Ipsos selvittivät loppuviikosta tehdyssä kyselyssä, kohdistuuko Yhdysvaltain muslimiväestöön pelkoja tai ennakkoasenteita terrori-iskujen takia.

Vastaajista 51 prosenttia sanoi suhtautuvansa muslimeihin kuten mihin tahansa muuhun yhteisöön. Pelokkaasti muslimeihin sanoi suhtautuvansa 14,6 prosenttia ja liki 35 prosenttia sanoi suhtautuvansa pelokkaasti "joihinkin yksittäisiin henkilöihin ja ryhmiin" muslimien keskuudessa.

Kyselyn virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.