Obamalle satoi onnitteluja ja neuvoja

Maailman johtajat ovat kiirehtineet onnittelemaan Barack Obamaa vaalivoitosta. Onnittelujen yhteydessä muistutettiin useasti myös tarpeesta uudistaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

- Tällaisena hetkenä, jolloin meidän on kohdattava suuria haasteita yhdessä, valintanne on herättänyt valtavan määrän toivoa Ranskassa, Euroopassa ja muuallakin. Ranska ja Eurooppa tulevat yhdessä löytämään uutta energiaa työskennelläkseen Yhdysvaltain kanssa rauhan ja hyvinvoinnin edistämiseksi. (Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy)

- Meidän on muutettava nykyinen kriisi uudeksi mahdollisuudeksi. Uusi maailma tarvitsee uusia mahdollisuuksia. Toivon vilpittömästi, että presidentti Barack Obaman johdolla Yhdysvallat liittyy Eurooppaan näiden mahdollisuuksien luomiseksi. (EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso)

- Yhdysvaltain ja Britannian suhde on elintärkeä hyvinvoinnillemme ja turvallisuudellemme. Barack Obama kävi inspiroivan kampanjan: hän toi politiikkaan energiaa edistyksellisillä arvoillaan ja näkemyksillään tulevaisuudesta. (Britannian pääministeri Gordon Brown)

- Tämä on amerikkalaisten äänestäjien tahto, jota kunnioitamme. Mutta haasteita riittää. Politiikkaa ei muuteta yhdessä yössä. Nopeaa vetäytymistä ei tule. Täällä on paljon pelissä. (Irakin ulkoministeri Hoshjar Zebari)

- Osoitan suosiotani Yhdysvaltain kansalle, koska se on osoittanut, ettei rodulla ja värillä ole merkitystä presidenttiä valittaessa. Tämä edistää sitä, että nämä samat arvot tulevat voittamaan ennemmin tai myöhemmin myös muualla maailmassa. (Afganistanin presidentti Hamid Karzai)

- Me kenialaiset olemme erittäin ylpeitä teidän kenialaisista sukujuuristanne. Teidän voittonne inspiroi miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa, mutta juuri Keniassa sillä on aivan erityinen kaikupohja. (Kenian presidentti Mwai Kibaki)

- Obaman on otettava opiksi edeltäjiensä virheistä. Niihin kuuluu myös Bushin hallinto, joka tuhosi Afganistanin, Irakin, Libanonin ja Palestiinan. Obaman tulee parantaa Yhdysvaltain suhteita muuhun maailmaan sen sijasta että hän vain heiluttaa suurta, amerikkalaista keppiä. (Hamasin edustaja Fawzi Barhum)Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Barack Obaman aika alkoi Yhdysvalloissa