Obamalta kiristyksiä asekauppaan

Yhdysvalloissa kiristetään aserajoituksia, kertovat amerikkalaisviestimet. Muun muassa aseiden myyntiluvat ja ostajien taustatarkastukset tulevat pakollisiksi kaikissa tapauksissa.

Nykysäädösten mukaan myyntilupa on vaadittu vain varsinaisten asekauppojen pitäjiltä. Yksityishenkilöt ovat voineet myydä aseita esimerkiksi internetissä tai asemessuilla ilman virallista myyntilupaa. Heitä ei myöskään ole velvoitettu tarkastamaan ostajan taustoja tai edes kysymään tämän henkilöllisyystodistusta.

Liittovaltion poliisi FBI saa yli 200 uutta tutkijaa käsittelemään ostajien taustaselvityksiä. Myös alkoholi-, tupakka- ja tuliasevirasto ATF:lle luvataan lisää resursseja.

Lisäksi presidentti Barack Obama aikoo pyytää kongressilta 500 miljoonan dollarin (noin 460 miljoonan euron) lisäpanostusta mielenterveystyöhön.

Oikeusjuttuja luvassa

Obaman odotetaan ilmoittavan muutoksista virallisesti tänään iltakuuden jälkeen Suomen aikaa. Muutokset toteutetaan presidentin määräyksellä kongressin ohi.

Mielipidemittausten mukaan suurin osa amerikkalaisista kannattaa aselakien tiukentamista. Republikaanienemmistöinen kongressi kuitenkin vastustaa kiristyksiä kiivaasti.

Valkoisen talon mukaan ryhmä lainopillisia asiantuntijoita on käynyt tarkkaan läpi nykyisen lainsäädännön.

- Kulisseissa on tehty paljon työtä sen selvittämiseen, mitä presidentti voi tehdä toimivaltuuksiensa puitteissa. Ymmärrämme, että aseteollisuus ja sen puolesta töitä tekevät kongressin republikaanit aikovat yrittää estää tämän, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest.

Oikeusjuttuja on todennäköisesti joka tapauksessa luvassa. Edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Paul Ryan on arvostellut Obaman aikeita kovasanaisesti ja sanonut, että presidentti ylittää toimivaltuutensa.

Ryanin mukaan myöskään mikään Obaman esittämistä muutoksista ei olisi estänyt hiljattain tapahtuneita joukkoampumisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.