Obaman pelko ajoi amerikkalaiset hamstraamaan aseita

Kiväärien, pistoolien ja ammusten myynti kasvaa reilusti ympäri Yhdysvaltoja Barack Obaman vaalivoiton vanavedessä. Syynä on se, että monet aseenomistajat pelkäävät Obaman hallinnon kiristävän aselakeja.

- Heti vaalien jälkeisenä päivänä sain poikkeuksellisen paljon soittoja puoliautomaattikiväärejä etsiviltä ihmisiltä. Väki pelkää, että ne kielletään, pohtii arizonalainen asekauppias David Greenberg. Hänen kaupastaan esimerkiksi AR-15-kiväärit on loppuunmyyty.

Myynti-innon on huomannut myös kansasilainen kauppias Steve Sechler. Viime viikonlopun paikallisilla asemessuilla hänen myyntinsä kasvoi 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ostajat hamstrasivat AR-15-kiväärien lisäksi etenkin Kalashnikoveja.

Asejärjestöt äänekkäinä

Vaalikampanjansa aikana Obama vakuutti tukevansa kansalaisten perustuslaillista oikeutta kantaa asetta. Tosin sekä Obama että tuleva varapresidentti Joe Biden kannattavat rynnäkköaseiden kieltämistä sekä terveen järjen käyttöön perustuvia toimia aseiden pitämiseksi poissa lasten ulottuvilta. Nämä muotoilut ovat saaneet asejärjestöt takajaloilleen.

Kansallisen urheiluammuntaliiton mukaan asekauppa on koko vuoden mittakaavassa noin kymmenen prosentin kasvussa.

- Aseenomistajat pelkäävät Obamaa. Hänen aiemmat toimensa osoittavat selvästi, että hän on meitä vastaan, sanoi liiton edustaja Tony Aeschliman.

Samaa mieltä on vaikutusvaltainen kansallinen kivääriliitto NRA. Järjestön kannan mukaan Obama on vakava uhka perustuslain takaamille oikeuksille.

Tulevan presidentin tukijat yrittävät kääntää mielipidettä, mutta urakka ei ole helppo. Yritysanalyytikotkin ovat jo alkaneet rukata asefirmojen tulosennusteita ylöspäin ostobuumin vuoksi.

- Barack Obamassa ei ole mitään pelättävää, jos olet aseenomistaja joka kunnioittaa perustuslakia, tyynnytteli Ohion demokraattikuvernööri Ted Strickland.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.