"Orjalakia" vastustavat mielenosoitukset muuttumassa mellakoiksi Budapestissä

Lukuisat pääministeri Viktor Orbanin hallitusta vastustavat oppositioryhmät ovat yhdistäneet voimansa Budapestin kaduilla päivittäin viime keskiviikosta lähtien. Mielenosoitusten aalto alkoi, kun populistisesta oikeistopuolue Fideszistä koostuva hallitus julkisti kaksi lakiehdotusta.

Opposition "orjalaiksi" kutsuma uusi työaikalaki oikeuttaisi työnantajat pakottamaan työntekijät jopa neljäänsataan palkattomaan ylityötuntiin vuodessa. Myös maan oikeusjärjestelmää muutettaisiin siten, että oikeusministeri voisi nimittää tuomareita itse.

"Orjalakia" vastustamaan lähtenyt, eri oppositioryhmistä koostuva joukko on kasvanut päivä päivältä, ja sunnuntai-iltana mielenosoitukset olivat laajentuneet koskemaan muitakin Orbanin hallituksen autoritäärisiä piirteitä, kuten akateemisen vapauden rajoittamista.

Toimittajana työskentelevä mielenosoittaja Levente kokee, että hallitusta vastustavat unkarilaiset ovat viimein toipuneet huhtikuun parlamenttivaalien aiheuttamasta pettymyksestä. Fidesz voitti vaalit kahden kolmasosan superenemmistöllä, joten se sai yksinään täydet lainsäädäntäoikeudet.

– Mielenosoittajat eivät vaikuta enää pettyneiltä, vaan energisiltä ja vihaisilta. Eri ryhmät tekevät myös enemmän yhteistyötä kuin ennen.

Liikehdintä laajenee yhä

Central European Universityssä työskentelevä ja siellä oikeustiedettä opiskellut Daniel Sturm uskoo, että opposition liikehdintä on vasta aluillaan.

– Budapestin kaduilla on osoitettu mieltä yksittäisistä asioista Fidesziä vastaan kahdeksan vuoden ajan, mutta ei koskaan näin voimakkaasti ja yhtenäisesti.

 

Sturmin mukaan mielenosoituksissa on mukana niin oppositiopuolueita, ammattiliittoja kuin opiskelijajärjestöjäkin. Hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs kuitenkin kiistää, että liikehdintä kuvastaisi Unkarin kansan mielipiteitä.

Mielenosoitukset ovat kasvaessaan muuttumassa myös väkivaltaisiksi, mistä hallitus ja oppositioryhmät syyttävät toisiaan. Useat osallistujat sanovat mellakkapoliisin käyttäneen kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseen, ja Levente kertoo, että poliisit vaativat torstaina mielenosoituksessa olleita esittämään henkilöllisyystodistuksensa, ennen kuin heidät päästettiin poistumaan.

 

Sturm arvioi, että liikehdinnän laajuus ja voimakkuus ovat yllättäneet Unkarin hallituksen, joka ei uskonut vastustajiensa kykenevän yhteistyöhön.

– Näyttää siltä, että mellakat jatkuvat ensi vuonna, mikä aiheuttaa Fideszille päänvaivaa.

Mellakoiden herättämä kansainvälinen huomio lienee näin eurovaalien kynnyksellä kiusallista myös Euroopan parlamentin EPP-puolueelle, jonka jäseniä Fidesz ja esimerkiksi kokoomus ovat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .