Pahimmat pelot väistyivät öljymarkkinoilla – hinta rauhoittui rakettinousun jälkeen

Avoinna on, miten kauan Saudi-Arabiaan tehty isku vaikuttaa öljytoimituksiin

Öljymarkkinoiden reaktioissa eivät toteutuneet kaikkein pahimmat pelot, vaikka hinta merkittävästi nousikin Saudi-Arabiaan tehdyn iskun jälkeen, arvioi öljyyn ja maakaasuun erikoistunut markkina-analyytikko Vesa Ahoniemi.

– Nyt se (viitehinta) on palannut tuonne 66 dollariin, eli viikonlopun episodista olisi seurannut noin kuuden dollarin nousu, mikä on tietysti merkittävää, mutta kertoo ehkä myös siitä, että ne suurimmat uhkakuvat eivät ihan ole markkinoiden mielestä toteutuneet, Ahoniemi sanoi STT:lle maanantaina.

Ahoniemi muistuttaa, että Saudi-Arabian ensimmäiset tiedot siitä, että vaikutus olisi huikeat 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä, polkaisivat käyntiin koko paniikinomaisen kommentoinnin.

– Sitten saatiinkin tieto, että kolmasosa kapasiteetista saataisiin takaisin jo maanantain aikana. Sen jälkeen tuli kuitenkin taas tieto, että kokonaisvahingon korjaaminen kestää viikkoja. Tästä seuraa kysymys siitä, tuleeko pysyviä ongelmia sen suhteen, kuinka paljon raakaöljyä Saudi-Arabia pystyy viemään, Ahoniemi pohtii.

Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä arvioi STT:lle, että iskujen vaikutus öljymarkkinoihin vaikuttaa olevan kohtuullinen. Hänen mukaansa iskut ovat iso asia, mutta tilanne öljymarkkinoilla on jo rauhoittumassa.

– Korkeimmillaan nousua oli melkein 20 prosenttia, eli se tarkoittaa sitä, että hinta on ollut yli 70 taalaa tynnyriltä heti silloin, kun Aasian pörssit ovat avautuneet, Kärnä kertoo.

Vaikka tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mitään suurta katastrofia öljymarkkinoille ei ole aiheutunut, pitää Kärnän mukaan asiaa kuitenkin arvioida uudestaan, jos tilanne kansainvälisen politiikan puolella eskaloituu.

 

Vuosi sitten öljytynnyri maksoi 20 dollaria enemmän

 

Maanantai-iltana Pohjanmeren Brent-laadun hinta liikkui 66–67 dollarissa tynnyriltä. Aamulla hinta oli hyökännyt 60 dollarin tasolta yli 70 dollariin.

Nousu tasoittui sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi antaneensa luvan laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.

Harvinaisen kovasta yhtäkkisestä noususta huolimatta raakaöljyn hinta ei noussut mitenkään tavattomalle tasolle. Vajaan 70 dollarin hinnat eivät ole olleet erityisen harvinaisia viime aikoina. Brent maksoi runsaat 66 dollaria viimeksi heinäkuussa. Toukokuussa hinta ylitti 70 dollaria. Vajaa vuosi sitten Brent-tynnyristä joutui pulittamaan lähes 85 dollaria.

Hintakehityksestä on pääteltävissä, ettei raakaöljyn hinnan nousu iskun jälkeen vaikuta olennaisesti maailmantalouteen.

 

Vaikea arvioida kuinka kauan korjaaminen kestää

 

Kärnän mukaan on vaikea arvioida, kauanko vahinkojen korjaamisessa menee. Se riippuu hänen mukaansa pitkälti siitä, mitä iskuissa on tuhoutunut.

– Jotkut laitteet ovat sellaisia, ettei niitä kaupan hyllyltä saa, vaan ne pitää valmistaa erikseen.

Saudi-Arabian tärkeimmän öljyn vientisataman Ras Tanuran varastoissa on Ahoniemen mukaan noin 50–60 miljoonaa tynnyriä öljyä.

– Se kestää noin kymmenen päivää. Eli jos ajatellaan että jonkunlainen disruptio kestää viikkoja, voi olla aika tiukoilla, että riittääkö se. Jos se ei riitä, Saudi-Arabia joutuu julistamaan tällaisen force majeure -esteen, joka taas häiritsisi markkinoita entistä pahemmin.

 

Lähteenä myös AFP ja BBC

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iskut öljyntuotantolaitoksiin voivat jatkua Saudi-Arabiassa – "Iran testaa Yhdysvaltojen reagointia"