Pohjois-Carolinassa järjestetään uusintavaali petosepäilyjen takia

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa joudutaan järjestämään uusintavaali yhdestä kongressin edustajainhuoneen paikasta petosepäilyjen vuoksi. Viranomaiset päättivät asiasta torstaina pitkän tutkinnan päätteeksi.

Epäselvyydet koskevat republikaaniehdokas Mark Harrisia, jonka on kerrottu palkanneen äänestyslipukkeiden peukalointiin syyllistyneen työntekijän. Harris päätyi lopulta itse ehdottamaan viranomaisille uusintavaalin järjestämistä. Hänen mukaansa epäselvyydet ovat syöneet kansalaisten luottamusta.

Harris sai välivaaleissa 905 ääntä enemmän kuin vaalipiirin kilpaileva demokraattiehdokas Dan McCready. Tulosta ei ole vahvistettu epäselvyyksien takia. Kyseessä on viimeinen ratkaisematon edustajainhuoneen paikka marraskuun välivaalien jäljiltä.

Demokraatit saivat välivaaleissa enemmistön edustajainhuoneeseen. Uusintavaali yhdestä edustajapaikasta ei muuta tätä asetelmaa.

Uusintavaalipäivää ei ole vielä päätetty. Osavaltion vaaliviranomaiset olivat lopulta yksimielisiä siitä, että uusintavaali on tarpeen.

–  Nähdäkseni sääntöjen vastaista ja sopimatonta toimintaa tapahtui siinä määrin, että se turmeli koko vaalituloksen ja herättää epäilyn sen reiluudesta, sanoi vaalilautakunnan puheenjohtaja Bob Cordle Washington Postin mukaan.

Mediatietojen mukaan Harrisin palkkaama työntekijä syyllistyi laittomaan äänestyslipukkeiden peukalointiin ja suoraan väärentämiseen.

Aiemmin tutkinnan aikana Harris oli kertonut, että hän ei ollut tietoinen mistään vaalivilpistä ja piti kiistaa demokraattien juonena hänen edustajapaikkansa kumoamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.