Pohjois-Korean Kim: Korean niemimaan rauhantilanne riippuu USA:n asenteesta

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin mukaan rauhantilanne Korean niemimaalla riippuu Yhdysvaltojen tulevaisuuden asenteesta, kertoo Pohjois-Korean kansallinen uutistoimista. Kimin mukaan tilanne Korean niemimaalla on nyt kriittisessä pisteessä.

Kim kommentoi asiaa pian sen jälkeen, kun oli tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin ensimmäistä kertaa.

Kim myös syytti uutistoimiston mukaan Yhdysvaltoja siitä, että hänen ja presidentti Donald Trumpin väliset keskustelut Vietnamissa epäonnistuivat pahoin. Kimin mukaan yhdysvaltalaiset tulivat tapaamiseen vilpillisin aikein.

Trump ja Kim tapasivat helmikuussa Vietnamissa keskustellakseen Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta, mutta maiden johtajat eivät löytäneet yhteisymmärrystä.

Kim on aiemmin varoittanut, että jos Yhdysvaltain asenne ei muutu, Pohjois-Korea harkitsee, oliko vuoropuhelun tielle lähteminen järkevää.

Trump taas on sanonut, ettei Yhdysvallat aio luopua talouspakotteistaan Pohjois-Koreaa kohtaan ennen kuin Kimin hallinto suostuu luopumaan ydinaseista.

Putin sai kutsun Pohjois-Koreaan

Kim kehui Putinin kanssa torstaina käymiään keskusteluita ja kutsui niitä erittäin merkityksellisiksi. Kimin ja Putinin huipputapaaminen Vladivostokissa kesti lähes kaksi tuntia. Keskustelut jatkuivat kahdenvälisen tapaamisen jälkeen valtuuskuntien laajemmilla neuvotteluilla.

Pohjois-Korean uutistoimiston mukaan Kim kutsui Putinin myös vastavierailulle ja Venäjän päämies otti kutsun vastaan.

Putin puolestaan totesi, että Pohjois-Korea tarvitsee takeet turvallisuudelleen ennen luopumista ydinaseista. Hänen mukaansa Pohjois-Korean kysymys pitää ratkaista kansainvälisen oikeuden puitteissa.

– Meidän täytyy palata asetelmaan, jossa maailman tilanteen määrittää kansainvälinen oikeus, ei vahvimman oikeus, Putin sanoi Vladivostokissa.

Putinin mukaan keskusteluissa ei ollut esillä mitään salaisuuksia tai punottu salaliittoja, ja hän aikoo kertoa tapaamisen tuloksista myös amerikkalaisille.

– Puhemies Kim itse pyysi meitä kertomaan Yhdysvalloille näkemyksistämme, Putin kertoi.

Hänen mukaansa Pohjois-Korean ydinaseriisunta ja ydinaseilla käytävän sodan uhkan vähentäminen on sekä Venäjän että Yhdysvaltain edun mukaista.

– Sain vaikutelman, että Pohjois-Korean johtajalla on samanlainen näkemys. Me tarvitsemme turvatakuut, siinä kaikki. Tätä kaikkea pitää pohtia yhdessä, Putin totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.