Poliisi vahvisti kahden Lontoon terrori-iskussa haavoittuneen kuolleen – kolme vielä sairaalahoidossa

Kaksi London Bridgen perjantaisessa terrori-iskussa haavoittunutta on kuollut, kertoi Lontoon metropolialueen poliisin edustaja Cressida Dick tiedotustilaisuudessa. Brittimediat kertoivat kuolonuhreista jo aiemmin omiin lähteisiinsä vedoten.

Kuolleiden lisäksi kolme ihmistä on sairaalahoidossa. Dick ei kuitenkaan suostunut kertomaan tarkempia tietoja heidän voinnistaan.

Poliisi kutsuttiin paikalle kahden aikoihin iltapäivällä paikallista aikaa puukotuksen vuoksi.

London Bridge -sillan tapahtumat julisti virallisesti terrori-iskuksi perjantaina metropolialueen poliisin edustaja Neil Basu. Basu myös vahvisti, että iskuista epäilty kuoli tapahtumapaikalla poliisin luoteihin.

Tapahtumapaikalla oli päivällä myös poliisin erikoisyksiköitä. Silta sekä sen ympäristö eristettiin, koska julkisuudessa liikkui huhuja, että epäillyllä olisi ollut päällään pommiliivi. Basun mukaan poliisi kuitenkin uskoo, että epäillyn päällä ollut liivi on ollut valeliivi eikä oikea räjähdeliivi.

Tapahtumapaikka ja sen lähistö pysyvät poliisin mukaan eristettynä vielä pitkään ja poliisi on pyytänyt kansalaisia välttämään alueella kulkemista.

Poliisi aikoo lisätä partioiden määrää koko Lontoossa. Dickin mukaan sekä aseistettuja että aseistamattomia poliisiyksiköitä kulkee kaduilla tavallista enemmän tulevina päivinä. Terrorismin vastaisen yksikön etsivät tekevät hänen mukaansa työtä kellon ympäri.

Sillalta kuultiin laukauksia ja nähtiin tappelu

Iltapäivän tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun sillan ympäristöstä alkoi tulvia havaintoja laukauksista. Pian tämän jälkeen poliisi ilmoitti välikohtauksesta sillan lähistöllä antamatta tarkempia tietoja.

Tämän jälkeen myös Lontoon ambulanssipalvelu kertoi Twitterissä, että useita palvelun yksiköitä oli paikan päällä. Ambulanssipalvelu määritteli tapahtuneen suureksi välikohtaukseksi.

BBC:n toimittajan John McManusin mukaan sillalla oli ollut tappelu, jossa useita miehiä hyökkäsi yhden miehen kimppuun. Tämän jälkeen poliisi saapui paikalle ja ampui joitain laukauksia.

Wall Street Journalin teknologiatoimittaja Parmy Olsonin Twitterissä jakamassa kuvassa näkyi sillalla useita poliiseja ja tien osittain tukkiva kuorma-auto. Sosiaaliseen mediaan julkaistuista korkealta kuvatuista videoista on nähtävissä, että poliisi on osoittanut aseillaan sillalla makaavaa miestä.

BBC:n mukaan tapahtumasta on pyörinyt sosiaalisessa mediassa ja paikallisissa tiedotusvälineissä useita kuvia ja videoita, joissa sillalla olleet jalankulkijat olivat lähteneet taltuttamaan epäiltyä. He pitivät epäiltyä maassa, kunnes aseistettu poliisi lähestyi ihmisjoukkoa ja pyysi siviileitä siirtymään syrjään. Tämän jälkeen vaikutti siltä, että poliisi ampui videolla laukauksen tai laukauksia.

Sekä Lontoon pormestari Sadiq Khan että Britannian pääministeri Boris Johnson kiittelivät ja ylistivät epäillyn kimppuun käyneiden kansalaisten rohkeutta.

–  Minulle he edustavat parasta, mitä maassamme on ja kiitän heitä koko maamme puolesta, Johnson sanoi.

Poliitikkojen lisäksi myös poliisin edustaja Dick kertoi tiedotustilaisuudessa kiitoksensa epäillyn taltuttamisessa avustaneille kansalaisille.

Pormestari: Lontoon oltava yhtenäinen terrorin edessä

Khan julkaisi alkuillasta lausunnon Twitterissä. Hän kiitteli viranomaisten toimintaa ja kertoi, että lontoolaisten pitää pysyä vahvana ja yhtenäisenä terrorin edessä.

–  Ne, jotka pyrkivät hyökkäämään meitä vastaan ja saamaan meidät jakaantumaan, eivät tule ikinä siinä onnistumaan, Khan kirjoitti.

Johnson kiitteli päivän mittaan poliisin ja pelastuslaitoksen nopeaa reagointia. Alkuillasta antamassaan lausunnossa hän kertoi, etteivät tällaiset iskut saa Britanniaa pelkäämään tai jakaantumaan.

–  Voin taata, että jokainen tähän rikokseen ja näihin iskuihin osallistunut saadaan kiinni ja tuodaan oikeuden eteen, Johnson julisti.

Guardianin mukaan kuolleen epäillyn on kuitenkin uskottu toimineen yksin.

Johnsonin ja Khanin lisäksi muun muassa maan sisäministeri Priti Patel ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn jakoivat huolensa Twitterissä ja kiittelivät viranomaisia.

Johnsonin toimiston mukaan pääministeri on kutsunut hallituksen hätätilaryhmä Cobran koolle. Ryhmän oli määrä tavata perjantai-iltana puoli kymmenen aikaan paikallista aikaa eli puoli kahdeltatoista Suomen aikaa.

BBC on kertonut konservatiivipuolueen sisäisten lähteiden kertoneen, että Johnson olisi myös perunut kaikki huomisen poliittiset tapahtumat jatkaakseen perjantaisen iskun jälkiselvittelyä.

Toissa vuonna pakettiautoisku tappoi kahdeksan ihmistä

London Bridgellä tapahtui vuoden 2017 kesäkuussa isku, jossa kolme ääri-islamistihyökkääjää ajoi pakettiautolla jalankulkijoiden päälle. Tämän jälkeen he jatkoivat vielä läheiselle torialueelle, missä he puukottivat ihmisiä. Yhteensä kahdeksan ihmistä sai surmansa ennen kuin poliisi ampui hyökkääjät.

Kuolleiden lisäksi iskussa loukkaantui vakavasti kymmeniä ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.