Politico: Putin tavoitteli Helsingissä ydinasevalvonnan edistämistä ja aseiden käytön kieltämistä avaruudessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin lobbasi Helsingin viimekuisessa huippukokouksessa ydinasevalvonnan edistämistä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille, uutisoi Politico. Lehdelle vuodetussa venäläisestä asiakirjasta käy ilmi, että Putinin asialistalla oli myös aseiden käytön kieltäminen avaruudessa.

Politicon mukaan muistio osoittaa "yllättävää normaaliutta" Putinin prioriteeteissa. Ydinasesopimukset ja uusien aseiden rajoittaminen on ollut Yhdysvaltain ja venäläisten asialistalla vuosikymmeniä. Viime aikoina valtioiden välisiä suhteita ovat kuitenkin varjostaneet Syyrian ja Ukrainan kriisit sekä syytökset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Lehden lähteiden mukaan muistio todistaa, että Putin on kiinnostunut jatkamaan maiden perinteistä yhteistyötä.

Tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Putin käsitteli joitakin vuodetun muistion aiheita. Hän esimerkiksi sanoi, että kahtena merkittävimpänä ydinasevoimana mailla on velvollisuus säilyttää kansainvälinen turvallisuus.

Putinin ja Trumpin kahdenkeskisten keskustelujen sisällöstä on tihkunut vain vähän tietoa julkisuuteen. Trumpin läheisimmät avustajatkaan eivät ole olleet tietoisia tapaamisen sisällöstä.

Politicon mukaan Valkoinen talo ei ole kiistänyt eikä vahvistanut dokumentin olemassa oloa.

Suomessa asiasta uutisoi ensin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.