Pompeo: USA ryhtyy toimiin Venezuelan demokratian tukemiseksi – EU valmis lisäämään humanitaarista apua Venezuelaan

Euroopan unioni tuomitsee väkivallan, jota Venezuelassa on käytetty humanitaarisen avun tulon estämiseksi. Lausunnon esitti jäsenmaiden puolesta EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini.

Mogherini sanoi myös, että EU on valmis lisäämään humanitaarista apua Venezuelan asukkaille.

Tilanne Venezuelan raja-alueilla on kiristynyt, kun presidentti Nicolas Maduroa tukevat sotilaat ovat yrittäneet estää ihmisiä tuomasta avustustarvikkeita rajan yli. Kahden ihmisen kerrottiin kuolleen eilen Brasilian vastaisella rajalla. Yli 300 ihmistä haavoittui useilla raja-asemilla roihahtaneissa väkivaltaisuuksissa.

Tilanne raja-alueilla on kiristynyt

Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat ryhtyy toimiin tukeakseen Venezuelan demokratiaa.

Pompeo kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvallat aikoo toimia niitä tahoja vastaan, jotka vastustavat rauhanomaista demokratiakehitystä Venezuelassa.

–  Yhdysvallat tuomitsee (presidentti Nicolas) Maduron roistojoukkojen hyökkäykset siviilejä vastaan, Pompeo kirjoitti.

Tilanne Venezuelan raja-alueilla on kiristynyt, kun sotilaat ovat yrittäneet estää mielenosoittajia tuomasta avustustarvikkeita rajan yli. Kuolonuhreilta ei ole vältytty, mutta tiedot kuolleiden määrästä vaihtelevat. Uutistoimisto AFP kertoo kahden ihmisen kuolleen eilen Brasilian vastaisella rajalla, ja toinen kuolleista on 14-vuotias poika.

Avustusrekkoja sytytetty tuleen

Yli 300 ihmistä haavoittui lukuisilla raja-asemilla roihahtaneissa väkivaltaisuuksissa. Maduron kannattajat sytyttivät kaksi avustusrekkaa tuleen Santanderin rajanylityspaikalla, joka yhdistää kolumbialaisen Cucutan ja venezuelalaisen Urenan rajakaupungit. Kolumbia määräsi avustusrekkoja palaamaan rajalta väkivaltaisuuksien vuoksi.

CNN:n mukaan Brasiliasta on päässyt kaksi avustuskuljetusta Venezuelan puolelle. Kanava siteerasi Brasilian presidentin kansliaa.

Aiemmin tällä viikolla paikallinen ihmisoikeusjärjestö kertoi, että Venezuelan armeija ampui kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoitti 15:tä Brasilian vastaisella rajalla. Yhteenotto alkoi, kun sotilaat olivat torjumassa avustustarvikkeiden pääsyä maahan ja mielenosoittajat yrittivät estää rajan sulkemisen.

Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan

Oppositiojohtaja, Venezuelan presidentiksi julistautunut Juan Guaido kertoo osallistuvansa maanantaina järjestettävään Amerikan maiden Lima-ryhmän tapaamiseen Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa. Kokouksessa keskustellaan Venezuelan tilanteesta. Guaido kehotti kansainvälistä yhteisöä varautumaan "kaikkiin mahdollisuuksiin" presidentti Maduroon liittyen.

Maduro ilmoitti lauantaina maan katkaisevan diplomaattisuhteensa Kolumbiaan. Hän antoi kolumbialaisdiplomaateille 24 tuntia aikaa poistua maasta.

–  En koskaan antaudu, en koskaan anna periksi. Puolustan maatani aina ja vaikka omalla hengelläni, jos on tarpeen, Maduro sanoi suurelle kannattajajoukolleen Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

CNN:n mukaan Maduro kutsui Guaidoa "pelleksi" ja "Yhdysvaltojen sätkynukeksi".

Tuhannet mielenosoittajat olivat aiemmin marssineet kaupungin läpi tunnuslauseella "Näpit irti Venezuelasta".

Kolumbian ja Brasilian lisäksi Venezuelaan tarkoitettuja avustuslähetyksiä on muun muassa Venezuelan edustalla sijaitsevalla Curacaon saarella. Curacao on kuitenkin ilmoittanut, että apu ei lähde liikkeelle niin kauan kuin sen tuominen maahan ei ole turvallista.

Puerto Ricosta liikkeelle lähtenyt avustuslaiva kääntyi takaisin, Venezuelan armeija oli Puerto Ricon viranomaisten mukaan uhannut tulittaa sitä.