Poroshenko: Ukraina saa Krimin vielä takaisin

Ukrainan parlamentti vahvistaa yhteistyösopimuksensa EU:n kanssa ensi viikon tiistaina, ilmoittaa presidentti Petro Poroshenko.

Poroshenkon mukaan assosiaatiosopimuksen ratifioinnista tulee Ukrainalle historiallinen hetki, joka merkitsee maan siirtymistä pois Venäjän valtapiiristä.

- Ukrainan kansa on läpäissyt yhden vaikeimmista koettelemuksista ollakseen eurooppalaisia, Poroshenko sanoi viitaten Itä-Ukrainan viimeaikaisiin taisteluihin.

Poroshenko sanoi toivovansa, että Ukraina saa pian sovittua erityissuhteesta Naton kanssa. Asia on esillä ensi viikolla, kun Poroshenko vierailee Yhdysvalloissa ja tapaa presidentti Barack Obaman.

Poroshenko ei täsmentänyt, mitä erityissuhde Naton kanssa pitäisi sisällään. Obama on aiemmin torjunut ajatukset sotilaallisesta puuttumisesta Ukrainan kriisiin.

Poroshenko sanoi Kiovassa pitämässään puheessa myös uskovansa, että Ukraina saa takaisin Venäjän itseensä liittämän Krimin niemimaan. Poroshenkon mukaan Krimin saaminen takaisin ei välttämättä edellytä sotilaallisia toimia.

Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä viime maaliskuussa. Kiovan hallitus on huhtikuusta lähtien kamppaillut Itä-Ukrainassa Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan.

Itä-Ukrainan kysymystä ei Poroshenkon mukaan voida ratkaista asein. Ukrainan pitäminen yhtenäisenä edellyttää hänen mielestään vallan hajauttamista maan sisällä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulee kuitenkin pysyä keskushallituksen käsissä, presidentti painotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.