Prahassa vapautettu syyrialainen kurdijohtaja harkitsee tuloa Suomeen

Turkki tuomitsi vapauttamisen terrorismin tukemiseksi.

Syyrialainen kurdijohtaja Saleh Muslim saattaa olla tulossa Suomeen odottamaan luovutusoikeudenkäyntinsä jatkoa. Muslim pidätettiin viikonloppuna Prahassa Turkin pidätysmääräyksen perusteella, mutta hänet vapautettiin tänään.

Muslim lupasi hänet vapauttaneelle tuomioistuimelle, että pysyy EU:n alueella ja ilmoittautuu tuomioistuimeen pyydettäessä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Muslim kertoi, että hänellä on pysyvä oleskelulupa Suomeen.

Suomi-Rojava-yhteistyökeskuksesta vahvistetaan, että Muslimilla on oleskelulupa Suomeen ja että hän on käynyt täällä säännöllisesti, viimeksi kesällä.

Muslim on Syyrian kurdien näkyvimpiä johtajia. Hän toimi aiemmin demokraattisen yhtenäisyyspuolue PYD:n puheenjohtajistossa.

Turkin viranomaiset syyttävät häntä osallisuudesta helmikuun 2016 pommi-iskuun Ankarassa. Sotilasajoneuvoihin kohdistuneessa iskussa kuoli 29 ihmistä. Muslim voisi enimmillään saada osallisuudestaan 30 elinkautista vankeustuomiota, jos hänet tuomittaisiin Turkissa. Hän on kiistänyt osallisuutensa iskuun.

Turkki jatkaa tavoittelemista

Turkki reagoi vapauttamiseen tuoreeltaan kommentoimalla sitä "terrorismin tukemiseksi".

– Tällä on kielteinen vaikutus suhteisiimme, jylisi varapääministeri Bekir Bozdag.

Ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu vakuutti, että Turkki jatkaa Muslimin tavoittelemista, vaikka tämä lähtisi toiseen EU-maahan.

Turkki katsoo, että PYD on osa kiellettyä Kurdistanin Työväenpuolue PKK:ta.

Tshekin pääministeri Andrej Babis ei halunnut ottaa asiaan kantaa, vaan totesi, että ratkaisu on tuomioistuimen käsissä.

Sekä Turkissa että Tshekissä on spekuloitu, että vireillä olisi vaihtokauppa, jossa Muslim vaihdettaisiin kahteen Tshekin kansalaiseen. Kaksi tshekkiä tuomittiin viime vuonna Turkissa yli kuuden vuoden vankeustuomioihin taisteltuaan kurdijärjestö YPG:n riveissä Syyriassa.

Turkin ja Tshekin viranomaiset ovat kiistäneet väitteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.