Presidentti Niinistö USA:n ja Pohjois-Korean huipputapaamisesta: Yllättävä ja nopea käänne, ei pelkkä arvovaltakysymys

Tulokset jäävät nähtäviksi mutta tapaamista on turha tuomita etukäteen, Niinistö sanoo STT:n haastattelussa.

Ilmoitus Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien tapaamisesta oli yllättävä aiempiin koviin äänensävyihin verrattuna. Tapaamisen merkitystä ja antia joudutaan vielä odottamaan, sanoo presidentti Sauli Niinistö.

– En usko, että kukaan odotti tällaista käännettä juuri nyt nimenomaan sen takia, että vielä muutama viikko sitten oltiin kovin erilaisissa asetelmissa, Niinistö sanoo STT:n haastattelussa.

Hän arvioi, että julkisuudelta piilossa on käyty paljon erilaisia alustavia keskusteluja erilaisissa yhteyksissä ja kokoonpanoissa. Siitä huolimatta asiat näyttävät edenneen varsin nopeasti.

– Tämä herättää tietysti kysymyksiä siitä, että kuinka valmiita ollaan johonkin toukokuun loppuun mennessä asiaa vakavasti ja tuloksellisesti käsittelemään.

Niinistön mukaan Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamista ei pidä epävarmuuksista huolimatta tuomita jo etukäteen tai suhtautua siihen äärettömän epäillen.

– Näytetään olevan sitäkin mieltä, että Kim on jo nyt saanut suuren voiton – eritoten, jos tapaaminen toteutuu. Vastapainona on kuitenkin se, että miten tämä tilanne sitten olisi edennyt, ellei tällaistakin askelta tule, Niinistö kysyy.

– Minusta tätä ei ole syytä nähdä ensi sijassa arvovaltakysymyksenä, että kuka pääsee tapaamaan ja kenet.

Ydinasepuheen arkipäiväistyminen huolestuttaa

 Niinistö kuvaa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain aggressiivista sananvaihtoa ennen olympiakisojen suojasäätä sellaiseksi, jota vielä vuosi pari sitten olisi pidetty aivan mahdottomana.

– Kun me nyt olemme jo mahdottoman nähneet niin ei joku tapaaminen ole ainakaan suurempi mahdottomuus, Niinistö suhteuttaa.

– (Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean) suhde on niin erikoislaatuinen, että siltä voi odottaa mitä tahansa.

Niinistön mukaan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain suhde on ollut huolestuttava yhdistelmä arvaamattomuutta ja hyvin tuhovoimaisia aseita. Sen vuoksi Trumpin ja Kimin tapaamiselta on syytä toivoa tuloksia.

– Arvaamattomuus ja tuhoaseet ovat yhdistelmä, jonka kanssa en suosittele maailmaa elämään.

Ydinaseista puhumisen arkipäiväistyminen maailmalla on huolestuttanut presidenttiä jo pidempään. Tässä yhteydessä Niinistö mainitsee muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheen viime viikolta. Putin esitteli puheessaan parlamentille uutta ydinasearsenaalia.

Niinistö toivoo ydinasepuheen arkipäiväistymisen olevan ohimenevä ilmiö.

– Toivottavasti tuo mahdollisesti jo toukokuun aikana tapahtuva huipputapaaminen johdattelee myöskin sille tielle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Iranin korkein johtaja kehotti kansaa taistelemaan koronan leviämistä vastaan – tartuntoja tiedossa jo yli neljännesmiljoona

Ruotsi haastettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen suomenkielisten lasten oikeuksien polkemisesta

Puolassa alkoi äänestys tiukassa presidentinvaalissa – äänestäjien perusteissa painoivat EU, seksuaalivähemmistöt ja Trump

Puolassa poliisi jahtaa metsään karannutta ex-sotilasta ja hänen lemmikkipuumaansa – mies ei suostunut luovuttamaan lemmikkiään eläintarhaan

Odotettua suurempi joukko hongkongilaisia uskaltautui äänestämään demokratiamielisen opposition esivaaleissa – ministeri varoitti etukäteen mahdollisesta lainvastaisuudesta

Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä

Disney World avasi porttinsa, vaikka Floridassa koronatartunnat ovat kasvussa

Yhdysvalloissa jälleen uusi synkkä ennätys: Yli 66  500 uutta koronatartuntaa

Bloomberg: Hajamielisyys aiheutti ketjureaktion, joka johti ukrainalaiskoneen alasampumiseen Iranissa tammikuussa

Puolassa järjestetään presidentinvaalin toinen kierros – luvassa tiukka kisa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.