Puheet Ukrainan tulitauosta huteralla pohjalla

Toiveet Ukrainan tulitauosta heräsivät, kun neuvottelut EU:n uusista Venäjä-pakotteista lähestyvät maalia. Ajoitus tuskin oli sattumaa, sillä Venäjä voi viestiä neuvotteluhalusta lykätäkseen pakotteiden voimaantuloa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi toivovansa, että kapinalliset ja Kiovan viranomaiset pääsisivät sopuun viimeistään perjantaina. EU aikoo päättää uusista pakotteista perjantaihin mennessä.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan EU voisi jarruttaa uusien Venäjä-pakotteiden voimaantuloa, jos Itä-Ukrainaan todella saataisiin tulitauko. Stubb tähdensi, että ristiriitaisiin tietoihin on suhtauduttava hyvin varovasti, sillä kriisi on ollut jatkuvaa heiluriliikettä tähänkin asti.

Tänään uutismylläkän pani alulle Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon toimiston ilmoitus, että Poroshenko ja Putin ovat sopineet pysyvästä tulitauosta Itä-Ukrainaan. Ilmoitusta korjailtiin päivän mittaan Venäjän kiistettyä tiedon.

Ukrainan pääministeri suhtautui Venäjän aikeisiin hyvin epäilevästi.

- Venäjä on laiminlyönyt tai rikkonut kaikkia sopimuksia, joita sen kanssa on tehty Genevessä, Normandiassa, Berliinissä ja Minskissä, Arseni Jatsenjuk huomautti.

Toiveita sovusta latisti Putinin esittämä seitsenkohtainen luettelo ehdoista konfliktin ratkeamiselle.

Separatisteille Poroshenkon ja Putinin sovunhieronta näytti tulevan yllätyksenä. Yksi separatistijohtajista vaati Kommersant-lehden haastattelussa, että Poroshenkon on henkilökohtaisesti istuttava neuvottelupöytään separatistien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ukrainassa kadonnut venäläinen valokuvaaja löytyi kuolleena

Sotilaiden äidit: Ukrainassa jopa 15 000 venäläissotilasta

Ukrainan sotilaat vetäytyivät Luhanskin lentokentältä

Ukrainan armeija: Laivaston alusta ammuttiin tykeillä

Nato-maat suunnittelevat nopean toiminnan joukkoja

Poroshenko: Täysimittainen sota lähellä

Putin syyttää Itä-Ukrainan kriisistä edelleen Ukrainan hallintoa