Putin: Naton laajeneminen osasyy Krimin liittämiseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Naton laajeneminen oli osasyy siihen, että Venäjä liitti Krimin alueisiinsa. Putin vakuutti Venäjän televisiossa, että Krimin tapahtumat etenivät spontaanisti eikä Venäjä ollut suunnitellut alueen liittämistä.

Putin sanoi toivovansa, että Ukrainan kriisiin löydetään diplomaattinen ratkaisu. Hän torjui väitteet, että Itä-Ukrainassa olisi Venäjän erikoisjoukkoja.

Järjestys voidaan Putinin mukaan palauttaa Ukrainaan vain vuoropuhelun avulla, ei käyttämällä sotilaita ja panssarivaunuja.

Putin toisti kantansa, ettei Ukrainalla ole laillista hallitusta. Hän vihjaisi, ettei Venäjä ehkä hyväksy Ukrainan toukokuisten presidentinvaalien tulosta, koska "ehdokkaita hakataan".

Venäjä haluaa Putinin mukaan takeet siitä, että Ukrainan venäjänkielistä väestöä suojellaan ja väestön oikeuksia kunnioitetaan. Venäjä toivoo, ettei väkivaltaan tarvitse turvautua, mutta tekee kaikkensa auttaakseen itäukrainalaisia.

Putin vastasi kysymyksiin kansalaisten kyselyohjelmassa. Ohjelmaan soittanut eläkeläisrouva toivoi, että Krimin jälkeen presidentti palauttaisi myös Alaskan osaksi Venäjää. Venäjä myi Alaskan Yhdysvalloille vuonna 1867.

Putin ei lämmennyt eläkeläisrouvan ehdotukselle.

- Parahin Faina Ivanovna, mihin sinä tarvitset Alaskaa? Putin kysyi.

Putinin mukaan Venäjä on pohjoinen maa, jonka pinta-alasta jo valmiiksi suurin osa on Pohjolassa.

- Myös Alaska on kylmä paikka, Putin muistutti.