Putin ja Erdogan sopivat demilitarisoidusta vyöhykkeestä Syyriassa kapinallislinnake Idlibin ympärille

Venäjän ja Turkin presidentit sopivat maanantaina demilitarisoidun vyöhykkeen luomisesta Syyriassa kapinallisten hallussa olevan Idlibin maakunnan ympärille. Asiasta kertoi Venäjän presidentti Vladimir Putin tavattuaan turkkilaisen virkaveljensä Recep Tayyip Erdoganin Sotshissa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu puolestaan sanoi, että Putinin ja Erdoganin sopimus merkitsee sitä, ettei Idlibiä vastaan ryhdytä sotilaallisiin toimiin, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

– Me estämme humanitaarisen tragedian, jonka sotilastoimet voisivat saada aikaan, kertoi Erdogan.

Putinin mukaan kyse on 15–20 kilometriä leveästä vyöhykkeestä kapinallisten ja Syyrian hallinnon joukkojen välissä. Vyöhyke on tarkoitus muodostaa lokakuun puoliväliin mennessä.

Vyöhykkeen turvallisuuden takaamisessa auttavat Putinin mukaan Turkin ja Venäjän sotilaspoliisien liikuteltavat ryhmät.

Sopimukseen sisältyy Putinin mukaan myös kohta, jonka mukaan kaikkien radikaalien taistelijoiden on vetäydyttävä Idlibistä. Tämä koskee myös al-Nusran rintamaa, hän lisäsi.

Presidentit sopivat myös kaikkien aseistettujen ryhmien raskaan aseistuksen vetämisestä pois demilitarisoidulta vyöhykkeeltä. Tämä koskee muun muassa panssarivaunuja ja rakettien laukaisualustoja.

Liikenneyhteydet Latakian ja Aleppon välillä sekä Latakian ja Haman välillä täytyy Putinin mukaan kunnostaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Seitsemän vuotta jatkuneessa Syyrian sodassa Venäjä on tukenut Syyrian hallintoa, Turkki kapinallisia.

YK varoitti humanitaarisesta katastrofista

Idlib on viimeinen kapinallisten hallussa oleva linnake, jota Syyrian hallitus ja sitä tukevat joukot ovat viime aikoina moukaroineet tykistöllä ja hävittäjillä.

YK:n mukaan Idlibissä on liki kolme miljoonaa ihmistä, joista noin puolet on sinne maan muista osista paenneita. Viime viikolla YK varoitti, että suurhyökkäys Idlibiin voisi aiheuttaa tämän vuosisadan pahimman humanitaarisen katastrofin.

Venäjän tukemat Syyrian hallinnon joukot ovat viime viikkoina levittäytyneet Idlibin ympärille ja herättäneet pelkoa ilmaiskuista ja maahyökkäyksestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .