Putin ja Poroshenko keskustelivat tulitauosta, osapuolet syyttävät toisiaan

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan Ukrainan tulitauko on pääosin pitänyt hyvin. Presidenttien mukaan tarvitaan kuitenkin vielä lisää toimia, jotta tulitauon pysyvyys varmistuu.

- Johtajat korostivat myös, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin on panostettava voimakkaasti tulitauon valvontaan ja kansainvälisen avun koordinointiin Ukrainalle, sanottiin Poroshenkon kanslian antamassa lausunnossa.

Putin ja Poroshenko keskustelivat tänään puhelimessa.

Viisi kuukautta Itä-Ukrainassa kestäneiden taisteluiden lopettamiseen tähtäävä tulitauko tuli voimaan eilisiltana.

Ukrainan sodan osapuolet syyttelivät lauantaina toisiaan tuoreen tulitauon rikkomisesta. Separatistien perustaman Donetskin hallinnon jäsen sanoi, että Ukrainan hallituksen joukot ampuivat ohjuksia kapinallisten asemia kohti pian tulitauon alkamisen jälkeen perjantai-iltana. Armeijan mukaan kapinalliset tulittivat hallituksen joukkoja.

Jos tulitauko muuttuu aselevoksi, päästään viimein ratkomaan Ukrainan talouteen ja hallintoon liittyviä kysymyksiä ja etsimään keinoja maan yhdistämiseksi. Ongelmat ovat kuitenkin syvällä, ja tilanne voisi romahtaa uudestaan.

Yksi vaihtoehto on, että sota jähmettyy jäätyneeksi konfliktiksi kuten Transnistriassa.

Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että juuri sitä Venäjä haluaa. Se voisi pitää joukkojaan Ukrainassa, ja Ukraina olisi pakotettu lyhyeen liekaan, josta se ei pystyisi kurkottelemaan lännen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etyj: Vankien vaihdosta ja joukkojen vetäytymisestä sovittu

Tuomioja: Suomi valmis lähettämään lisävoimia Etyjille

Obama epäileväinen tulitauon pitävyydestä

Separatistit: Tulitaukosopimus ei estä eroa Ukrainasta

Poroshenko: Tulitaukosopimus Itä-Ukrainaan on allekirjoitettu

EU kohdisti pakotteita Gazpromiin