Putin valmis tapaamaan Poroshenkon Normandiassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis tapaamaan Ukrainan tuoreen presidentin Petro Poroshenkon Ranskan Normandiassa perjantaina järjestettävissä maihinnousun muistojuhlissa.

Putin sanoi ranskalaisen televisiokanavan haastattelussa, että hän ei aio vältellä juhlissa ketään.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit sanailivat tiukkaan sävyyn ennen kuin molemmat matkustavat juhlimaan maihinnousun 70-vuotispäivää.

Varsovassa kommunistihallinnon kaatumisen 25-vuotisjuhlissa puhunut Obama tuomitsi selvin sanoin Krimin miehityksen ja Venäjän muut loukkaukset Ukrainaa vastaan.

Obaman mukaan "imperiumien ja vaikutuspiirien aika on ohitse" eivätkä suuret valtiot voi enää määräillä pienempiään.

- Vapaat kansakuntamme yhdistävät voimansa, niin että uudet venäläiset provokaatiot merkitsevät Venäjälle vain eristymistä ja uusia kustannuksia, Obama sanoi.

Obama vakuutti, että Yhdysvallat on täysin sitoutunut puolustamaan Nato-liittolaisiaan Itä-Euroopassa.

- Puola ei jää yksin. Viro ei jää yksin. Latvia ei jää yksin. Liettua ei jää yksin. Romania ei jää yksin, Obama luetteli.

Obama tapasi Varsovassa myös Ukrainan presidentiksi valitun Petro Poroshenkon ja lupasi Ukrainalle lisää tukea.

Valkoisen talon mukaan Ukrainalle aiotaan toimittaa muun muassa luotiliivejä, pimeänäkölaitteita ja viestintävarusteita. Yhdysvallat aikoo myös tarjota koulutusta ukrainalaisille poliiseille ja sotilaille.

Varsovan juhlallisuuksiin niin ikään osallistunut presidentti Sauli Niinistö tapasi myös Poroshenkon. Presidenttien keskusteluja hallitsivat Ukrainan kriisi ja sen ratkaisumahdollisuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.