Putin vankisti otettaan Venäjän aseteollisuudesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vankistanut otettaan maan aseteollisuudesta. Hän on allekirjoittanut säädöksen, joka antaa hänelle enemmän valtaa maan aseteollisuutta ohjailevassa komissiossa.

Putin sanoi puheessaan, että Venäjän tulee säilyttää ydinaseuhkansa, koska sen turvallisuutta uhkaa mahdollisesti aiempaa useampi taho. Hän vaati myös, että aseteollisuuden pitää lisätä riippumattomuuttaan lännestä.

Venäjä kaavailee käyttävänsä yli 400 miljardia euroa armeijansa uudistamiseen tulevina vuosina. Putinin mukaan Venäjä ei ole kuitenkaan lähdössä varustelukilpaan.

- Joku saattaa aloittaa uuden kilpavarustelun. Me emme aio osallistua, tietenkään, presidentti sanoi.

Vain hetki ennen puhetta Venäjä ilmoitti onnistuneesta mannertenvälisen ohjuksen kokeesta. Ohjus laukaistiin Vienanmereltä ja se osui kohteeseensa Venäjän Kaukoidässä.

Kaksitoistametrisestä Bulava-ohjuksesta kaavaillaan Venäjän ydinasevoimien syömähammasta tuleviksi vuosiksi. Bulava eli "nuija" voi kantaa ydinlatausta, jonka tuhovoima on satakertainen verrattuna Hiroshiman vuonna 1945 tuhonneeseen pommiin. Sen kantama on 8 000 kilometriä ja ydinkärkiä se voi kantaa jopa kymmenen.

Bulava-ohjuksen aiemmista kokeista moni on epäonnistunut, mikä on hidastanut sen käyttöönottosuunnitelmia.

Venäjän merivoimien komentajan mukaan Bulava-ohjuksella tehdään vielä kaksi koetta, lokakuussa ja marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.