Putinin tiedottaja kommentoi Venäjän viimeaikaisia sotateollisuuden onnettomuuksia:"Onnettomuuksia sattuu"

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja on kommentoinut Venäjän viimeaikaisia asevoimien ja sotavälineteollisuuden onnettomuuksia. Uusin niistä tapahtui Njonoksan tukikohdassa lähellä Arkangelia viime torstaina. Uutistoimisto Tassin mukaan tiedottaja Dmitri Peskov ei ottanut kantaa siihen, ottaako Venäjä asealan kehittelyssä takapakkia Njonoksan räjähdyksen kaltaisten onnettomuuksien vuoksi. Sen sijaan hän sanoi, että onnettomuuksia valitettavasti sattuu.

–  Meidän on tärkeä muistaa niitä sankareita, jotka ovat menettäneet henkensä näissä onnettomuuksissa, Peskov huomautti Tassin mukaan.

Peskovin mukaan Venäjä on silti edelleen merkittävästi edellä muita maita edistyneiden aseiden kehittelyssä.

Tiedottaja ei uutistoimisto Interfaxin mukaan vahvistanut spekulaatioita, joiden mukaan Njonoksassa tapahtuneeseen räjähdykseen olisi liittynyt ydinreaktoria voimanlähteenä käyttävä Burevestnik-risteilyohjus. Peskov kiersi kysymyksen viittaamalla kokeista vastuussa olevien viranomaisten lausuntoihin.

Toisen arvion mukaan kyseessä olisi ollut Poseidon-torpedon pieleen mennyt testi. Burevestnik ja Poseidon ovat asejärjestelmiä, joita presidentti Putin näyttävästi esitteli viime vuoden keväällä.

Räjähdys havaittiin Suomessa asti

Torstaina Njonoksan tukikohdassa lähellä Arkangelia sattuneessa räjähdyksessä kuoli viisi ihmistä. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on vahvistanut, että uhrit olivat yhtiön ydinvoima-asiantuntijoita, jotka työskentelivät ”uusien aseiden” kehitystyössä. Muutoin Venäjä on kommentoinut tapausta niukasti.

–  Rosatomin mukana olo ja heidän ilmoituksensa vahvistavat, että ydinenergian koeluontoisesta käytöstä uuden ohjusteknologian kehittämisessä on ollut kysymys, Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu tiivisti aiemmin STT:lle.

Vienanmeren rannalla sattunut räjähdys havaittiin myös Suomessa, missä sen voimakkuudeksi mitattiin 2,8. Kyseessä on siten voimakkaampi räjähdys kuin esimerkiksi tavanomaiset isot kaivosräjäytykset, kertoo Tuija Luhta Helsingin yliopiston Seismologian Instituutista.

Lähteenä myös: Interfax

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aseteollisuuden paineet tuottaa tuloksia ovat voineet lisätä onnettomuusriskiä, arvioivat Venäjän-tuntijat – Venäjän räjähdysonnettomuus rekisteröitiin mittauslaitteilla myös Suomessa

New York Times: Venäjän räjähdyksessä tuhoutui Putinin mainostaman ydinkäyttöisen ohjuksen prototyyppi