Putinista kuoriutui rakettimies – "Kuunnelkaa Venäjää nyt!"

Presidentti puhui parlamentille kansalaisten ongelmista, mutta todellinen hehkutus oli varattu uusille ydinaseille.

Presidentti Vladimir Putinin vuotuisessa puheessa parlamentille oli kaksi näytöstä. Ensimmäisessä osassa puhuttiin niin lapsiperheiden ja eläkeläisten tarpeista, köyhyydestä kuin digitalisaatiostakin. Loppuosa oli varattu Venäjän sotilasmahdin näyttävään esittelyyn.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvaa asetelmaa Putinille tyypilliseksi "autoritaariseksi näköalattomuudeksi".

– Se on ollut tätä tasapainottelua ulkopoliittisesti vahvan suvereenin Venäjän ja modernisointitarpeen tiedostavan Venäjän välillä, Lassila sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on suorastaan skitsofreeninen, koska maalla ei ole pohjatonta kassaa. Esimerkiksi koulutuksessa määrärahat ovat tavoitteisiin nähden naurettavan pienet. Kansalliseen turvallisuuteen taas uhrataan valtavasti varoja, muttei puolustusbudjetti silti kovin häävi ole huippumaihin verrattuna.

– Voi vain kuvitella, mitä Yhdysvalloilta löytyy. Jos Venäjä haluaa tällaiseen (asevarustelu)kilpailuun lähteä, niin kyllä se toiseksi jää, Lassila ennustaa.

"Mahdottomia torjua"

Putinin perinteinen puhe oli siirretty Kremlistä Manezhnin näyttelysaliin, missä presidentti saattoi ryydittää superaseiden esittelyä lukuisilla videoilla. Ne olivat ainakin osin animaatioita, mutta Putin vakuutti, että kyse ei ole bluffista: uudet aseet ovat olemassa ja niitä on testattu.

Putin muun muassa esitteli mannertenvälisen ydinohjuksen Samratin sekä uuden ydinkäyttöisen ja ydinkärjellä varustetun risteilyohjuksen. Molemmat lentävät moninkertaisella äänennopeudella ja voivat iskeä mihin tahansa maapallolla. Animaatioissa ne lensivät Yhdysvaltain suuntaan.

Putin perusteli uusien aseiden kehittämistä sillä, että Yhdysvallat on hylännyt neuvottelutarjoukset ja kehittää jatkuvasti omaa ohjuspuolustusjärjestelmäänsä. Venäjän uusia ohjuksia ei kuitenkaan mikään järjestelmä pysty torjumaan, Putin vakuutti.

– Kukaan ei halunnut puhua kanssamme. Kukaan ei kuunnellut meitä. Kuunnelkaa meitä nyt, Putin julisti ja yleisö osoitti suosiota seisaaltaan.

Oman mainintansa saivat myös laseraseet ja sukellusveneestä laukaistava uudenlainen vedenalainen pitkän kantaman nopea ydinase. Venäjä aikoo Putinin mukaan  ylläpitää vahvaa sotilaallista läsnäoloa myös arktisella alueella.

Ukrainasta ei sanaakaan

Lassilan mukaan oli hiukan yllättävää, että puheen ulkopoliittinen osuus painottui niin voimakkaasti aseisiin eikä esimerkiksi kansainvälisestä politiikasta juuri puhuttu. Toinen poissaolollaan loistanut teema oli Ukraina, mikä ei tutkijaa hämmästytä.

– Sisäpoliittisesti se on käytetty, ja ulkopoliittisesti se on suuri ongelma. Lassila sanoo.

Putin tyytyi mainitsemaan, että liikenne Kertshinsalmen sillalla Venäjältä Krimille alkaa ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Putin: Venäjä kehittää uusia ydinohjuksia, joita ei voi torjua

Putin: Venäjän laivasto Arktiksella on maailman vahvin ja sellaisena pysyy

Putin pitää puhetta – haluaa puolittaa köyhien määrän ja lisätä venäläisten elinikää

Putinin odotetaan kertovan ulkopolitiikan tavoitteista vuosipuheessaan parlamentille