Pyöröovi käy Sudanin hallinnossa – tiedustelupalvelun johtajakin erosi, väliaikaishallinnon johtaja astui syrjään jo aiemmin

Sudanin tiedustelupalvelun (NSS) johtaja Salih Ghosh eroaa, kertoo maan sotilasjohto.

Jo aikaisemmin Sudanin väliaikaishallinnon johtaja Awad Ibnouf kertoi astuvansa syrjään maan johdosta. Hän ehti olla vallassa vain päivän ajan. Ibnouf nimitettiin johtoon torstaina, kun armeija syrjäytti pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin.

Bashir ehti johtaa Sudania vuodesta 1989 asti. Hän nousi tuolloin valtaan vallankaappauksella.

Tehtävästään eronnut Ibnouf ilmoitti valinneensa seuraajakseen kenraali Abdel Fattah al-Burhan Abdulrahmanin.

–  Luotan hänen kokemukseensa ja soveltuvuuteensa viemään tämän laivan turvallisesti rantaan, Ibnouf sanoi puheessaan kansalle.

Mielenosoittajat eivät ole olleet tyytyväisiä torstaina tapahtuneeseen vallanvaihdokseen. Heidän mukaansa vallankaappaus oli nykyisten vallanpitäjien suunnittelema. Kymmenettuhannet ihmiset ovat jatkaneet mielenosoituksia armeijan päämajan edessä ja vaatineet siviilihallintoa.

Tieto Ibnoufin erosta sai monet mielenosoittajat juhlimaan Khartumin kaduilla.

Mielenosoituksista ei ole selvitty ilman kuolonuhreja. Sudanin poliisin edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kahden päivän aikana Khartumissa on kuollut tulituksessa 16 ihmistä ja haavoittunut 20.

Sotilashallinto: Emme puutu tulevan siviilihallituksen kokoonpanoon

Hieman ennen Ibnoufin eroilmoitusta väliaikaishallinnon johtajiin kuuluva kenraaliluutnantti Omar Zain al-Abdin tapasi arabimaiden ja Afrikan maiden diplomaatteja. Hän vakuutti, että kyseessä ei ole sotilasvallankaappaus, vaan armeija on kansan puolella. Abdin kertoi armeijan ryhtyvän vuoropuheluun poliittisten puolueiden kanssa.

–  Tänne tulee siviilihallitus, emmekä puutu sen kokoonpanoon, Abdin sanoi.

Abdin myös vetosi ulkomaisiin diplomaatteihin ja pyysi taloudellista tukea, sillä Sudanissa on puutetta sekä ruuasta että polttoaineesta.

Syrjäytetty presidentti Bashir on tällä hetkellä tutkintavankeudessa. Väliaikaishallinto on ilmoittanut, ettei se aio luovuttaa Bashiria Kansainväliseen rikostuomioistuimeen vastaamaan kansanmurhaa ja sotarikoksia koskeviin syytteisiin.

Bashirin valtakaudelle lopun alkua oli, kun leivän hinnat maassa kolminkertaistuivat joulukuussa. Se käynnisti protestit, jotka johtivat vallanvaihdokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.