Qatar tyrmää Saudi-Arabian ja sen liittolaisten vaatimukset: "Loukkaavat maan täysivaltaisuutta"

Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Bahrain ja Egypti ilmoittivat kesäkuussa katkaisseensa kaikki siteensä Qatariin.

Qatar ei aio suostua yhteenkään Saudi-Arabian ja sen liittolaisten vaatimuksista, sanoo maan ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Hänen mukaansa vaatimukset on tehty hylättäviksi ja ne loukkaavat maan täysvaltaisuutta.

Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Bahrain ja Egypti ilmoittivat kesäkuussa katkaisseensa kaikki siteensä Qatariin. Maat ovat syyttäneet Qataria terrorismin tukemisesta.

Saudi-Arabia esimerkiksi sulki ilmatilansa qatarilaisilta yhtiöiltä ja sulki rajan, joka on elintärkeä Qatarin ruoankuljetukselle. Qatarin mukaan vaikutukset ovat olleet tuhoisampia kuin Berliinin muurin vaikutukset.

Saudi-Arabia liittolaisineen kuitenkin ilmoitti suhteiden katkaisun jälkeen, että Qatar päästetään eristyksistä, jos maa toteuttaa sille asetetut vaatimukset. Maat lähettivät 13-kohtaisen listan, jossa Qataria vaaditaan muun muassa katkaisemaan diplomaattisuhteet Iraniin, sulkemaan Turkin sotilastukikohdan sekä Al-Jazeera-mediayhtiön.

Qatarin mukaan se sai vastausaikaa vain 10 päivää. Qatar kertoo saaneensa vaatimukset 22. päivä kesäkuuta ja vastaus pitäisi antaa nyt sunnuntaina. Tietoa vastauksen jättöpäivästä ei ole vahvistettu.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat painottaneet, että Qatarin pitää ottaa vaatimukset tosissaan. Turkki ja Irak puolestaan tukevat Qataria kriisissä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.