Ranska pelkää Syyrian kaasuiskun todisteiden häviämistä

Ranska epäilee, että todisteet Syyrian Dumaan tehdystä kemiallisesta iskusta ehditään hävittää ennen kuin kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat päästetään alueelle.

Ranskan ulkoministeriön mukaan on "erittäin todennäköistä", että todisteita ehditään hävittää alueilta, jotka ovat täysin Venäjän sekä Syyrian armeijan hallussa.

Syyrian on taattava tarkastajille välitön ja täydellinen pääsy alueille sekä esteetön mahdollisuus tutkia dokumentteja ja haastatella ihmisiä, Ranskan ulkoministeriö painottaa.

Myös Yhdysvallat on kertonut pelkäävänsä, että Venäjä on sotkenut tai vienyt pois todisteita Dumasta. Venäjän mukaan syytökset ovat "häpeämättömiä valheita".

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi BBC:lle, että tutkintaa ovat haitanneet ennemminkin Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian lauantaiset ilmaiskut.

OPCW:n tarkastajat odottavat edelleen pääkaupunki Damaskoksessa pääsyä Dumaan Itä-Ghutaan, jonne tehtiin puolitoista viikkoa sitten kemiallinen isku.

Yhdeksänhenkisen ryhmän piti päästä paikalle jo tänään, mutta Venäjä ilmoitti, että miinanraivaus ja alueen varmistaminen turvalliseksi vievät vielä aikaa, ja tarkastajat pääsevät Dumaan vasta huomenna. Venäjä sanoo, ettei se ole estänyt tarkastajien toimintaa.