Ranska pelkää Syyrian kaasuiskun todisteiden häviämistä

Ranska epäilee, että todisteet Syyrian Dumaan tehdystä kemiallisesta iskusta ehditään hävittää ennen kuin kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat päästetään alueelle.

Ranskan ulkoministeriön mukaan on "erittäin todennäköistä", että todisteita ehditään hävittää alueilta, jotka ovat täysin Venäjän sekä Syyrian armeijan hallussa.

Syyrian on taattava tarkastajille välitön ja täydellinen pääsy alueille sekä esteetön mahdollisuus tutkia dokumentteja ja haastatella ihmisiä, Ranskan ulkoministeriö painottaa.

Myös Yhdysvallat on kertonut pelkäävänsä, että Venäjä on sotkenut tai vienyt pois todisteita Dumasta. Venäjän mukaan syytökset ovat "häpeämättömiä valheita".

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi BBC:lle, että tutkintaa ovat haitanneet ennemminkin Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian lauantaiset ilmaiskut.

OPCW:n tarkastajat odottavat edelleen pääkaupunki Damaskoksessa pääsyä Dumaan Itä-Ghutaan, jonne tehtiin puolitoista viikkoa sitten kemiallinen isku.

Yhdeksänhenkisen ryhmän piti päästä paikalle jo tänään, mutta Venäjä ilmoitti, että miinanraivaus ja alueen varmistaminen turvalliseksi vievät vielä aikaa, ja tarkastajat pääsevät Dumaan vasta huomenna. Venäjä sanoo, ettei se ole estänyt tarkastajien toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Brexit stressaa kansanedustajia – yli sata brittiedustajaa pyytänyt pääministeriä keskeyttämään parlamentin lomatauon

Hongkongin mielenosoittajat haluavat päästä eroon väkivallan leimasta

Äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat ottaneet yhteen Portlandissa – useita pidätetty

Gran Canarialla syttyi jälleen maastopalo – ihmisiä evakuoidaan liekkien tieltä

Hääjuhlissa räjähdys Afganistanissa – ainakin 63 on kuollut ja 182 haavoittunut

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.